1. HABERLER

  2. HABER

  3. Madenciliğe Düzenleme Geliyor
Madenciliğe Düzenleme Geliyor

Madenciliğe Düzenleme Geliyor

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği facia üzerine harekete geçen hükümet, madenciliğe yeni bir düzenleme getiriyor. Tasarıya göre 55 olan emeklilik yaşı, 50'ye düşürülecek.

30 Mayıs 2014 Cuma 11:07A+A-

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli madenlerde çalışanlar için emeklilik yaşının 55'ten 50'ye, yeraltında çalışma süresinin ise 8 saatten 6 saate indirileceğini, yılda altı maaş ikramiye verileceğini açıkladı. Canikli, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine, maden işçileriyle ilgili üzerinde çalıştıkları tasarıya ilişkin bilgi verdi. Madenlerde taşeron çalıştırılmayacağını ifade eden Canikli, bunun ilk kez bir yasayla düzenleneceğine işaret etti.

TAŞERON KALDIRILIYOR

Canikli, 'Taşeron sistemi; kamuda yardımcı hizmetler ve teknoloji alanları dışında tamamen kaldırılıyor. Bu alanlar dışında kamuda hiçbir yerde taşeron çalıştırılmayacak. Kuruma göre, taşeron tanımı değişecek. Elimizde kamuda 100 bin taşeron çalıştırıldığına yönelik rakam varr' dedi.

ÜNVAN DEĞİL HAK

Soma'da meydana gelen maden kazasına işaret eden Canikli, gelecek paket içinde kazada yaşamını yitirenlerin aileleri ve yakınlarına yönelik düzenlemelerin de yer alacağını anlattı. Sivil şehitlik unvanının verilmeyeceğini ama şehitlik haklarının tamamının tanınacağını belirten Canikli, 'Burada iki temel unsur var; birisi maaş bağlanıyor, ikincisi de yakınlarına istihdam imkanı sağlanıyor' dedi. Soma kazasında maaş bağlanamayan kişiler için bir gün bile çalışmasının maaş için yeterli olacağını kaydeden Canikli , 'Şu anda maaş bağlanamayan 70-80 kişi var; süre ve prim gün sayısını doldurmadığı için... Şimdi bir gün dahi olsa, kayıt yaptığı anda tümü bundan faydalanıyor. Bu düzenleme, yeraltı için genel düzenleme olarak getiriliyor. Bu çok önemli. Sadece Soma için geçerli değil' diye konuştu.

YILDA ALTI İKRAMİYE

Canikli, madenlerde çalışanlara yönelik özel düzenlemeler getirildiğini, çalışma süresinin azaltıldığını belirterek, 'ne kadar olacağı?' sorusuna, '6 saat olacak. Başbakan'ın talimatı...yılda 6 maaş ikramiye verilecek. Bu, ücretlerin yüzde 50 artırılması anlamına geliyor ama kanuna koymayacağız. Çok konuşuldu. Bunun teknik olarak doğru olmadığı ifade edildi. Toplu sözleşme görüşmeleri çerçevesinde yapılmasının daha doğru olacağı sonucuna varıldı.' dedi.

SEN HİÇ İNDİN Mİ?

Canikli, düzenlemenin ele alındığı toplantıda Başbakan Erdoğan'ın, 'yeraltında çalışmanın nasıl bir şey olduğundan' söz ettiğini, görüş bildirenlere, 'Sen hiç aşağıya indin mi? En kısa zamanda in' dediğini ifade etti.

Çalışma saati azalacak

Madenlerde yeraltında çalışanlar için 'çok radikal bir düzenleme' olacağını belirten Canikli, 'Dünyada, günlük 6 saate inen var mı bilmiyorum; ya yoktur ya da çok azdır. Maliyet olarak sektöre ciddi yük getiriyor ama önemli değil getirsin. İyi tarafına bakalım, istihdam artacak. Çünkü o zaman dört vardiyaya çıkacak. Yeraltında ücretli izin süreleri artırılıyor, emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek' diye konuştu. Soma'da kaza olan madende çalışanların, ocağın kapalı olduğu süre boyunca hem işverenden hem de İşsizlik Fonu'ndan olmak üzere çifte maaş alacaklarını ifade eden Canikli, diğerlerinde ise kapalı kaldığı sürece maaşlarının işveren tarafından sanki çalışıyormuş gibi ödeneceğini bildirdi. Canikli, ücretlerin ve tazminatların ödemesinden işveren ve devlete sorumluluk yükleneceğini ifade etti.

Yeni teknolojiler gündemde

Bütün ocaklar gözden geçirildiğini, robotlar dahil olmak üzere dünyadaki önemli teknolojilerin sisteme dahil edileceğini ve madenler için çok kapsamlı bir düzenleme geleceğini belirten Canikli şöyle konuştu: 'Alman teknolojisi başta olmak üzere, maliyeti ne olursa olsun yaşam odaları dahil teknoloji zorunlu hale getirilecek. Bu tüm madenler için yapılacak. Hatta şöyle söylendi; bizim madenlerimizin damar sistemi, diğer ülkelerden çok farklı olduğunu, onlarda robot sistemlerinin daha kolay kullanılabilecek yapıda olduğu söylendi. Başbakan, 'hiçbir şey engel teşkil etmez' dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT