1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan'da Suriyeli sığınmacılara yönelik baskı artıyor
Lübnan'da Suriyeli sığınmacılara yönelik baskı artıyor

Lübnan'da Suriyeli sığınmacılara yönelik baskı artıyor

Lübnan'da yaşayan Suriyeli sığınmacılar son aylarda artan baskı ve saldırılarla karşı karşıya.

27 Nisan 2024 Cumartesi 16:00A+A-

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Perşembe günü yaptığı açıklamada, Lübnanlı yetkililerin son aylarda, aralarında geri döndüklerinde riskle karşılaşacak olan aktivistlerin de bulunduğu Suriyelileri keyfi olarak gözaltına aldığını, işkence yaptığını ve sınır dışı ettiğini bildirdi.

Hak örgütü, Suriyeli bir ordu kaçağının ve bir muhalif aktivistin Lübnan Ordusu ve Genel Güvenlik Müdürlüğü tarafından sınır dışı edildiğini belgeledi.

HRW ayrıca Suriyeli bir erkeğin Gazze'deki kadınlarla dayanışma eylemine katılmasının ardından Lübnan askeri istihbaratı tarafından tutuklanıp işkence gördüğünü de belgeledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Lübnan araştırmacısı Ramzi Kaiss, "Lübnanlı yetkililer yıllardır ülkedeki Suriyelilere karşı ayrımcı uygulamalar uygulayarak onları güvensiz olan Suriye'ye dönmeye zorluyor" dedi.

Lübnanlı yetkililer Lübnan'da yaşayan yaklaşık 1.2 milyon Suriyeliye yönelik söylemlerini 7 Nisan'da Lübnan Kuvvetleri'nden (LF) Hıristiyan bir siyasetçinin öldürülmesinin ardından artırdı. Lübnan Ordusu cinayeti bir grup Suriyelinin işlediğini iddia ediyor.

BM mülteci ajansına göre 2023 yılında Lübnan'dan 13 bin 772 kişi sınır dışı edildi ya da Suriye'ye geri gönderildi. Ajans, Lübnan'da en az 27 belediyenin Suriyelilerin ikamet etmesine kısıtlamalar getirdiğini de sözlerine ekledi.

Hak örgütleri Suriye'ye dönen Suriyelilerin rejim güçleri tarafından cinsel istismar, işkence ve cinayet gibi ihlallere maruz kaldığını sürekli olarak belgeliyor.

HABERE YORUM KAT