1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan'da protestolar şiddet olaylarına dönüştü
Lübnan'da protestolar şiddet olaylarına dönüştü

Lübnan'da protestolar şiddet olaylarına dönüştü

Lübnan’da ekonomik kriz ve koronavirüs karantinasına karşı başlayan protestolar şiddet olaylarına dönüştü. Protestocular, güvenlik güçleri ile çatıştı. Göstericiler bugün bir otomobili ateşe verdi. Olaylarda bir kişi yaşamını yitirdi.

28 Ocak 2021 Perşembe 21:18A+A-

Lübnan'da koronavirüs önlemleri sokakları karıştırdı. Ülkenin kuzeyindeki Trablusşam kentinde salgın tedbirlerine tepki gösteren protestocular, pazartesi gününden bu yana sokaklarda.

Ekonomik kriz ve yolsuzluk karşıtı sloganlar da atan protestocuların adresi Nur meydanı oldu.

Güvenlik güçleri ve protestocular karşı karşıya geldi. Güvenlik güçleri, kalabalığı göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalıştı.

Bir gösterici hayatını kaybetti

Protestocular taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle karşılık verdi. Bugün göstericiler bir otomobili ateşe verdi.

Olaylarda 1 gösterici hayatını kaybetti, 226 kişi yaralandı. Çok sayıda askeri araç da hasar gördü.

Protestolarda yaralanan Ömer T.'nin naaşı, Bab et-Tibbane bölgesindeki mezarlıkta toprağa verildi. Cenazeye, çok sayıda kişi katıldı.

"Lübnan güvenlik güçleri barışçıl gösterileri Fransız silahlarıyla bastırıyor"

Uluslararası Af Örgütü, Lübnan güvenlik güçlerinin ülkedeki barışçıl gösterileri bastırmak için Fransız silahlarını kullandığını öne sürdü.

Örgütün Fransa temsilciliğinde görevli bir yetkili, Fransa'nın, yıllardır Lübnan güvenlik güçlerine "kanun uygulama ekipmanları" sağladığını söyledi.

Fransız silahlarının, göstericilere karşı kullanılması sonucu en az bin protestocunun yaralandığını savundu.

Uluslararası Af Örgütü, Fransa'ya, uluslararası hukuka uygun kullanmayı taahhüt etmediği takdirde, Lübnan'a silah ihracatını askıya alma çağrısında bulunuldu.

Ülkedeki ekonomik durum

Kamu borcunun 90 milyar doları aştığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşıyor.

İşsizliğin yüzde 35'i, yoksulluğun yüzde 50'yi aştığı ülke, Ağustos 2020'de Beyrut Limanı'nda meydana gelen büyük patlamayla ekonomik açıdan daha da zor duruma düştü.

HABERE YORUM KAT