1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan'da Cumhurbaşkanı Seçilemiyor
Lübnan'da Cumhurbaşkanı Seçilemiyor

Lübnan'da Cumhurbaşkanı Seçilemiyor

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü tur oylaması, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için bir kez daha yapılamadı.

07 Mayıs 2014 Çarşamba 15:56A+A-

Lübnan'ın 13. cumhurbaşkanının seçimi için bugün yapılması planlanan üçüncü tur oylamasına 73 milletvekili katıldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, 128 sandalyeli mecliste, toplantı yeter sayısı olan 86 kişi bulunmadığı için dördüncü tur oylamayı, 15 Mayıs tarihine ertelediklerini duyurdu.

 

Meclis Başkanı Berri'nin de üyesi olduğu, Hizbullah ve Reform ve Değişim Akımı'nın içinde yer aldığı 8 Mart Hareketi üyeleri, geçen hafta da yaptıkları gibi, meclise gelmeyerek seçimleri boykot etti.

8 Mart Hareketi, tüm grupları temsil eden "uzlaşı adayı" belirlenemediği gerekçesiyle geçen hafta da meclise gelmeyi reddetmişti. Hareket üyeleri, ilk tur oylamada ise boş oy kullanmışlardı.

Öte yandan Lübnan resmi ajansı NNA, Berri'nin, meclis oturumu öncesi Dürzi Lider Velid Canpolat, Başbakan Temam Selam, Müstakbel Hareketi Milletvekili Fuad Sinyora, eski Başbakan Necip Mikati ve İçişleri Bakanı Nihad Maşnuk ile bir araya geldiğini bildirdi.

Parlamento binasının da yer aldığı Riyad Es-Suluh Meydanı'nda, diğer oylamaların aksine güvenlik önlemlerinin alınmaması dikkati çekti.

Grupların tutumu

Lübnan meclisinde, 124 milletvekilinin katılımıyla gerçekleştirilen ilk ve tek turda, adaylardan Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Samir Caca 48, Ulusal Direniş Cephesi Milletvekili Henry Hılu 16 oy almış, bağımsız aday Nadina Musa ise hiç oy alamamıştı. Cumhurbaşkanlığı için henüz adaylığını açıklamayan Ketayip Partisi Lideri ve eski Cumhurbaşkanı Emin Cemayel'e ise sandıktan 1 oy çıkmıştı.

Lübnan iç çatışmada "işlediği suçlar" nedeniyle hapis yatan eski falanjist komutan Caca'nın adaylığı, iç çatışmada öldürülen 4 isme verilen geçersiz oylarla, protesto edilmişti.

Eski Başbakan Saad Hariri'nin başkanlığını yaptığı 14 Mart Hareketi, seçimlerde Hizbullah ve Suriye rejimi karşıtlığıyla tanınan Caca'yı destekleyeceğini açıklamıştı.

Dürzi Lider Velid Canpolat'ın başkanlığını yaptığı Ulusal Direniş Cephesi ise milletvekili Henry Hılu'yu desteklediklerini duyurmuştu.

Hizbullah ile Reform ve Değişim Akımı'nın da içinde bulunduğu 8 Mart Hareketi'nin ise emekli general Mişel Avn'ı aday göstermesi bekleniyordu ancak Hareket henüz adayını açıklamadı.

Anayasanın belirlediği takvime göre, 25 Mayıs'tan önce cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda, Başbakan Temam Selam, söz konusu görevi de yürütecek.

Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaştan sonra daha da derinleşen siyasi kutuplaşma seçimi zorlaştırıyor.

Lübnan'da 1943'te varılan ulusal mutabaka göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.

Boşluk oluşmaması için yeni cumhurbaşkanının, mevcut cumhurbaşkanının görev süresi bitmeden seçilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın görev süresi, 25 Mayıs 2014'te sona eriyor.

Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

haber 7

HABERE YORUM KAT