1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan Yeni Cumhurbaşkanını Seçemedi
Lübnan Yeni Cumhurbaşkanını Seçemedi

Lübnan Yeni Cumhurbaşkanını Seçemedi

Parlamento 11'inci oturumda da yeni cumhurbaşkanını seçemedi.

02 Eylül 2014 Salı 22:45A+A-

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi için bugün gerçekleştirilmesi beklenen 11'inci oturum, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için bir kez daha ertelendi.

 

 

Görev süresi 25 Mayıs'ta biten 12. Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerini alacak 13. cumhurbaşkanını seçmek için bugün mecliste gerçekleştirilen 11'inci tur oylamasına 58 milletvekili katıldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişi bulunmadığı için oylamanın 23 Eylül'e ertelendiğini belirtti.
Meclis Başkanı Berri'nin de üyesi olduğu 8 Mart Hareketi'nin içinde yer alan Hizbullah grubu, meclise gelmeyerek bir kez daha seçimleri boykot etti.

Parlamentoda basın toplantısı düzenleyen eski Başbakan ve Mustakbel Partisi Grup Başkanvekili Fuad Sinyora, parçası oldukları 14 Mart Hareketi'nin adayı Semir Caca'nın adaylığının devam ettiğini belirterek, cumhurbaşkanlığı için Lübnanlıların üzerinde ittifak edeceği başka bir isim konusunda ilgili taraflarla görüşmeye hazır olduklarını kaydetti.

Mecliste Hizbullah ve ortakları ile 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma" cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor.

Lübnan'da 1943'te varılan ulusal mutabakata göre "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. görev süresini dolduran cumhurbaşkanı aradan 6 yıl geçmeden bir daha aday olamıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmezken parlamento adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.

Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

 

 

 

HABERE YORUM KAT