1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan Suriyeli sığınmacıları zorla Esed rejimine teslim ediyor
Lübnan Suriyeli sığınmacıları zorla Esed rejimine teslim ediyor

Lübnan Suriyeli sığınmacıları zorla Esed rejimine teslim ediyor

Lübnan güvenlik güçlerinin gözaltına alıp Esed rejimine zorla teslim ettiği Suriyeli sığınmacı sayısında artış yaşandığı bildirildi.

19 Haziran 2023 Pazartesi 23:56A+A-

Lübnan ordusu Suriyeli sığınmacıları ülkelerine geri göndermek üzere gözaltına almayı ve Esed rejimine teslim etmeyi sürdürüyor.

Middle East Eye'ın haberine göre, ülkedeki Suriyeli sığınmacılar yasal statülerine bakılmaksızın Lübnan ordusunca alıkonulup Esed rejimine teslim ediliyor.

Lübnan ordusunun alıkoyduğu Suriyeli sığınmacılar arasında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) verdiği kimlik kartlara sahip olan kişiler de var. Söz konusu kimlik kartı olan Suriyeli sığınmacılar Lübnan'da yasal statüye sahip.

Suriye'ye geri iade edilen Suriyeli sığınmacılar Esed rejimi tarafından zorla askere alınıyor. Suriye'de halka savaş açan Esed rejiminin ordu saflarında yer almak istemeyen sığınmacılar zorunlu askerlik hizmetine karşı çıkıyor.

Ancak Suriye'ye iade edilenlerden bir Suriyeli sığınmacı olan Ayed'in, adı işkencelerle ve uyuşturucu ticaretiyle anılan Dördüncü Tümen saflarına zorla dahil edildiği öğrenildi.

Lübnan'dan Esed rejimi teslimine teslim edilen Suriyeli sığınmacı sayısında artış

Lübnan ordusu son dönemde, ülke içinde oluşan mülteci karşıtı söylem çerçevesinde çok sayıda Suriyeli sığınmacıyı alıkoyup Esed rejimine teslim etti.

UNHCR Sözcüsü Paula Barrachina Esteban'a göre, Lübnan güvenlik güçleri Nisan-Mayıs 2023 Suriyeli sığınmacılara yönelik en az 93 baskın gerçekleştirdi. Bu baskınlar sonucu birçoğu gözaltına alınıp geri ülkelerine iade edildi.

Hükümetin yalnızca Lübnan'a kaçak şekilde giren Suriyelileri geri döndüreceğine ilişkin taahhütlerine rağmen BM'ye kayıtlı Suriyeli sığınmacıların da zorla sınır dışı edildiği öğrenildi.

BM kimliğine sahip olan sığınmacıların zorla sınır dışı edilmesinin yasal olmadığı belirtiliyor.

Lübnan tarafından Esed rejimine teslim edilen Suriyeli sığınmacıların hayati tehlikeyle karşı karşıya olduğu vurgulanıyor.

Birleşmiş Milletler Soruşturma Komisyonu Mart ayında Esed rejimi tarafından sürdürülen tutuklamalar ve insan hakları sebebiyle Suriye'nin geri dönüş yapmak için halen güvenli bir yer olmadığını açıklamıştı.

Lübnan'da BM'nin sığınmacı kimliği verdiği 800 bin kadar Suriyeli bulunuyor. Lübnanlı yetkililer, ülkedeki Suriyeli sayısının 1.5 ila 2 milyon olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT

1 Yorum