1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan Siyasetinde Sünni-Dürzi Gerginliği Bitiyor
Lübnan Siyasetinde Sünni-Dürzi Gerginliği Bitiyor

Lübnan Siyasetinde Sünni-Dürzi Gerginliği Bitiyor

Lübnan’da Meclis Başkanı Nebih Berri’nin girişimiyle gelecek hafta Başbakan Saad Hariri ve (Dürzi) İlerici Sosyalist Parti (İSP) lideri Velid Canbolat arasında uzlaşı görüşmesi düzenlenecek.

01 Temmuz 2019 Pazartesi 18:10A+A-

Başbakanlık kaynakları, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, gelecek hafta Hariri ve Canbolat arasında bir atılım yaşanmasının beklendiğini belirtti.

Kaynaklar, Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri’nin girişimiyle söz konusu iki isim arasında bir “uzlaşı görüşmesi” yapılması beklendiğine dikkati çekti.

Bakanlık kaynakları, Hariri’nin İSP liderine Twitter üzerinden yanıt vermesiyle birlikte Canbolat ve Müstakbel Hareketi arasındaki anlaşmazlığın geçen hafta pazar günü zirveye ulaşması sonrasında Berri’nin önemli bir rol üstlendiğini ifade etti. Berri’nin tam zamanında müdahale ettiğini söyleyen kaynaklara göre, taraflar da hemen ardından karşılıklı atışmaları sonlandırmak ve sakinleşmek istediklerini belirtti. Kaynaklar ayrıca, İSP ve (Sünni) Müstakbel arasındaki iletişim kanallarının yeniden açıldığını söyledi.

Kaynaklar, Berri’nin arabuluculuğunun memnuniyetle karşılandığını ve bu arabuluculuğun, ilerleyen günlerde Temsilciler Meclisi Başkanının davetiyle bir araya gelmek için uygun atmosferi sağladığını vurguladı. Toplantının, ilerleyen günlerde ve hafta sonu gelmeden yapılmasının beklendiğini söyleyen kaynaklar, toplantı tarihinin de son meclis oturumu sırasında Demokratik Buluşma bloğu Milletvekili Mervan Hamada’nın varlığında Hariri ve Berri görüşmesinde kararlaştırılacağını belirtti.

Kaynaklar, uzlaşı görüşmesinin yalnızca mevcut atmosferi sakinleştirmeyeceğini, tarafların ittifaklarını pekiştireceğini de ifade etti.

Öte yandan Sanayi Bakanı Vail Ebu Faur, İSP ve Müstakbel Hareketi arasındaki anlaşmazlığı “geçici bir yaz bulutu” olarak niteledi. Bakan, Raşaya’daki Lübnan Üniversitesi’nin davetiyle üniversitelerde oryantasyon faaliyetleriyle ilgili bir toplantı sırasında açıklamada bulundu. Vail Ebu Faur, ilerleyen günlerde, Başbakan Saad Hariri ve İSP lideri Velid Canbolat arasındaki ilişkinin istikrara kavuşacağını söyleyerek, Berri’nin elinin, iki müttefik arasındaki anlaşmazlığı gidermede büyülü bir dokunuşa sahip olacağını belirtti.

“Farklılık ve anlaşmazlıklara ilişkin görüşmeler, yalnızca bir görüşme değildir, ortak sonuçlara ulaşmayı da sağlamaktadır” diyen Sanayi Bakanı, “Bu ilişki, Lübnan’ın özgürlüğü, bağımsızlığı, egemenliği ve demokrasisine dayanan sağlam bir temel üzerine kurulu sağlam ve istikrarlı bir ilişkidir” dedi.

Müstakbel Hareketi üyesi Muhammed el-Karavi ise “Müstakbel Hareketi ile İSP arasındaki güçlü ve sağlam ilişki, Taif Anlaşması ve dengeli kalkınmaya dayalı ve bizi ortak mücadelelere ve ulusal yürüyüşe bağlayan bağımsız ve adil bir devlet inşa etmek için tektir. Zaman zaman ortaya çıkabilecek herhangi bir anlık siyasi anlaşmazlıktan daha güçlüdür. Bu anlaşmazlık, dava dostluğumuzu da bozamaz” açıklamasında bulundu.

Demokratik Buluşma Bloğu Milletvekili Bilal Abdullah da İSP’nin, Berri’nin yürüttüğü sakinleşme çabasının ardından Müstakbel ile ateşkes sağladığını ifade etti. Milletvekili Abdullah, “İSP lideri Velid Canbolat ve Başbakan Saad Hariri arasındaki görüşme, geniş bir çizgide ve bir uzlaşıda sonuçlandı” dedi.

Milletvekili Bilal Abdullah, “Müstakbel ile ilişki, olması gerektiği gibi değil. Son dönemde birbirimizle müttefik değiliz. Bu pozisyona geri dönmeliyiz. Bu durum, ülkenin siyasi iradesinden başlayan ve ardından diğer ayrıntılara girilen bazı başlıklar hakkında istişare yapılmasını gerektiriyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Şarkul Avsat

HABERE YORUM KAT