1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Lübnan Cumhurbaşkanını Seçemiyor
Lübnan Cumhurbaşkanını Seçemiyor

Lübnan Cumhurbaşkanını Seçemiyor

Lübnan meclisi dördüncü oturumunda da görev süresi biten Mişel Süleyman’ın yerine gelecek cumhurbaşkanını seçemedi. Süleyman’ın görev süresi 25 Mayıs’ta doluyor.

15 Mayıs 2014 Perşembe 16:19A+A-

Hizbullah’ın başını çektiği 8 Mart Bloğu milletvekilleri seçim oturumuna katılmadı. Meclis, Cumhurbaşkanı seçimi için 22 Mayıs’ta tekrar toplanacak.

Eski Başbakan Sad Hariri’nin liderliğini yaptığı 14 Mart Bloğundan bazı milletvekilleri ise, 25 Mayıs’a kadar yeni cumhurbaşkanının seçilmemesi durumunda meclis oturumlarını boykot edeceklerini açıkladı.

Uzmanlar, Lübnan’da cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda siyasi boşluk meydana geleceği uyarısında bulunuyor.

Suriye’deki savaştan dolayı 1 milyona yakın mülteci Lübnan’a sığındı. Beşşar Esed rejimine destek veren Hizbullah muhaliflere karşı fiilen savaşıyor.

Politik kaynaklar, Süleyman’ın yerine geçecek ismin seçilebilmesi için Hizbullah’ın başını çektiği 8 Mart Bloğu ile eski Başbakan Sad Hariri’nin liderliğini yaptığı 14 Mart Bloğu’nun uzlaşması gerektiğini söyledi. Kaynaklar aksi takdirde yeni Cumhurbaşkanının aylarca seçilemeyebileceği uyarısında bulundu.

Üçte iki çoğunluk aranıyor

Herhangi bir adayın ilk turda cumhurbaşkanı olarak seçilebilmesi için 128 sandalyeli Lübnan meclisinin üçte ikisinin oyu gerekiyor. Diğer turlarda seçilmek için ise salt çoğunluk yeterli.

Lübnan’da cumhurbaşkanı Hıristiyan adaylar arasından seçiliyor. Seçim meclis tarafından gizli oylamayla yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için adayların resmi başvuruda bulunması gerekmiyor. Lübnan meclisi resmi olarak adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de cumhurbaşkanı olarak seçebiliyor.

Yasal prosedüre göre meclisin cumhurbaşkanını, şimdiki Cumhurbaşkanının görev süresinin dolduğu tarih olan 25 Mayıs’a kadar seçmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar yeni cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda, yetkilerini Temam Selam başkanlığındaki hükümet yürütecek.

Lübnan’da, altı yıl için seçilen cumhurbaşkanlarının görev süresi uzatılamıyor.

Lübnan meclisinde Hizbullah ve ortaklarıyla, onların muhalifi olan 14 Mart Hareketi’nin sandalye sayıları birbirine çok yakın. 

 Al Jazeera

HABERE YORUM KAT