1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya'da Tebo Halkı İçin Konferans
Libyada Tebo Halkı İçin Konferans

Libya'da Tebo Halkı İçin Konferans

1 Mart perşembe günü Libya'nın başkenti Trablus'ta Tebo halkı ilk konferansı gerçekleştirildi.

02 Mart 2012 Cuma 18:00A+A-

Lokman Doğmuş / Haksöz Haber

Tebo Kültürü Cemiyeti, Katrun İnsan Hakları Merkezi, Güney Fizan İnsani Kalkınma Merkezi öncülüğünde gerçekleştirilen Konferansın amacı Tebo halkı, kültürü ve dillerinin tanıtılması, isteklerinin ifadesi ve Tebo kültürüne karşı eski sistemde uygulanan sansürün kaldırılması şeklinde ifade edildi.

Konferansa Libya Geçici Milli Meclisi'nin Murzuk, Ubari, Gat ve Kufra temsilcileri ile Mısrata, Zintan, Gıryan,Yafran, Cadu ve Fizan'dan çok sayıda yazar, sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı. "Kendi Vatandaşını Dışlamayan Çok Kültürlü Bir Libya İçin Hep Birlikte" şiarı ile gerçekleşen toplantıdan sonra yayınlanan bildiride Libya'nın diktatörlükten kurtuluşunda Tebo halkının katkıları övüldü ve İslam Şeriatı ve prensipleri temelinde, Libya'nın bütünlüğü için çalışmaya, barış içinde birlikte yaşamak için kardeşlik bağlarının güçlendirilmesine çağrıda bulunuldu.

Bildiride Libya vatandaşları arasında hukuki eşitliğin zorunluluğu vurgulandı. 17 Şubat öncesi vatandaşlık hakkı verilmeyen ve dışlanan Tebo halkı daha çok Libya'nın güney bölgelerinde yaşıyor ve Emaziğ'lerin bir kolu sayılıyor. Geçtiğimiz günlerde Tebo ile Zvey kabileleri arasında Kufra'da meydana gelen çatışmalarda çok sayıda kişi ölmüştü. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT