1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya’da Siyasi Partiler Yasası Kabul Edildi
Libya’da Siyasi Partiler Yasası Kabul Edildi

Libya’da Siyasi Partiler Yasası Kabul Edildi

Libya'da 19 Haziran'da yapılması planlanan seçime doğru önemli bir adım daha atıldı.

25 Nisan 2012 Çarşamba 11:00A+A-

LOKMAN DOĞMUŞ'un haberi:

Libya’da Siyasi Partiler Yasası, Geçici Milli Meclis tarafından 2012/29. madde olarak kabul edildi.

Meclis'in Yasama Komitesi üyesi Mustafa Lendi "Yasanın, siyasi partilerin bölgesel, kabilevi ve dini esaslara bağlı olarak kurulmasını, Libya dışındaki herhangi bir oluşumun uzantısı olmayı ve dışarıdan maddi destek almayı  yasakladığını" söyledi.

Meclis'in laik eğilimli üyelerinden Fethi Ba'ca, yasanın mutedil İslamcıları hedef almadığını, ancak "siyaseti başkalarını tecrit etme olarak algılayan" sertlik yanlısı İslamcıları hedef aldığını iddia etti.

Yasaya göre siyasi partiler 250 kurucu üye tarafından, diğer siyasi oluşumlar ise 100 kurucu üye tarafından kurulabilir.

1972 yılında Muammer Kaddafi tarafından parti kurmayı yasaklayan kanun, Geçici Milli Meclis tarafından daha önce yürürlükten kaldırılmıştı. Ancak 19 Haziran’da yapılacak seçimde 80 üyenin siyasi parti ve oluşumlar tarafından önerilecek adaylar arasından seçileceği ifadesine rağmen partiler ile ilgili bir yasa bulunmuyordu.

19 Haziran’da 200 üyeli "Mutemer Vatani" nin oluşması için yapılacak seçimde 120 üye bağımsız olarak katılacak adaylardan, 80 üye ise siyasi partilerce önerilecek adaylar arasından seçilecek.

Yeni yasanın İhvan-ı Müslimin’e yakınlığı ile bilinen "Hizbul Adalet ve’l Bina" partisini etkilemeyeceği iddia ediliyor. Selefilerin partisi bulunmuyor, ancak Berka'nın özerkliğini savunan "Ulusal Federal Blok"un yasadan olumsuz etkileneceği öne sürülüyor.

HAKSÖZ-HABER

 

HABERE YORUM KAT