1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya’da Meclis Seçimlerine Doğru
Libya’da Meclis Seçimlerine Doğru

Libya’da Meclis Seçimlerine Doğru

Libya’da 19 Haziranda yapılacak seçimde aday olmak için belirlenen başvuru süresi uzatıldı.

08 Mayıs 2012 Salı 19:48A+A-

Lokman Doğmuş / Haksöz Haber

Libya’da 19 Haziranda yapılacak seçimde aday olmak için belirlenen başvuru süresi,  gelen yoğun istekler üzerine uzatıldı. Libya Yüksek Seçim Kurulu başvuru süresinin 15 Mayıs 2012 günü saat 18'e kadar uzatıldığını açıkladı. Kurul daha önce seçmen kayıtlarının 1 mayıs -14 Mayıs tarihleri arasında, adaylık başvurularının ise 1 Mayıs-8 Mayıs tarihleri arasında kabul edileceğini duyurmuştu. Ancak özellikle adaylık başvuru süresinin kısa olması nedeniyle yoğun itirazlar gelmişti. Başvuru için istenen belgelerin hazırlanması ve bürokratik işlemlerin vakit almasından dolayı birçok kişinin başvuramayacağı iddia ediliyordu.  Öte yandan seçmen kayıtları için belirlenen sürenin yarısı geçmesine rağmen 3.5 milyon olarak tahmin edilen seçmenlerden henüz yaklaşık 500 bin kişi kayıt yaptırabildi. Bunun, ilk defa seçim tecrübesinin yaşanıyor olması,  yeterince tanıtım yapılmaması ve seçmenlerin hangi kayıt bürosuna bağlı olduklarını bilememesi gibi sebeplerden kaynaklandığı ileri sürülüyor.

Seçmen olma şartları olarak, Libya vatandaşı olmak, 18 yaşından büyük olmak, cinayet suçundan mahkûm olmamak ve ordu mensubu olmamak gerekiyor. Meclise girmek için bağımsız veya siyasi oluşumlar adına aday olabilmek için ise; 1- Libya vatandaşı olmak, 2-En az 21 yaşında olmak 3- Okuryazar olmak 4-Seçmen olma vasıflarını taşımak 5-Cinayet ve benzeri yüz kızartıcı suçlardan mahkûm olmamak 6-Mevcut Geçici Milli Meclis, Hükümet ve geçmiş hükümetin üyesi veya yerel meclis başkanı olmamak 7-Seçim Kurulu veya bağlı kurumlar, sandık ve seçmen kayıt büroları üyesi olmamak 7- Nesnellik Ölçütlerinin Uygulanması Yüksek Komisyonu’ndan onay almış olmak gerekiyor.  

Seçmen kayıtları için kurulan 1350 kayıt merkezinden 220 adeti Trablus’ta bulunuyor. Aday kayıtları ise 13 merkez tarafından yapılıyor.  

HABERE YORUM KAT