1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Libya’da Darbecilere Kötü Haber
Libya’da Darbecilere Kötü Haber

Libya’da Darbecilere Kötü Haber

Libya'da devam etmekte olan Şafak Operasyonuna Libya Fetva Kurulu Başkanı ve Libya Müftüsü Sadık Gıryani de destek verdi.

12 Ağustos 2014 Salı 01:03A+A-

Lokman Doğmuş / Haksöz Haber

Libya'da devam etmekte olan Şafak Operasyonuna Libya Fetva Kurulu başkanı ve Libya Müftüsü Sadık Gıryani de destek verdi. Sadık Gıryani Libya’nın Al Naba’ televizyonuna yaptığı açıklamada öncelikle bunun Fetva Kurulunun kararı değil, kendi şahsi görüşü olduğunu söyledi.

Bingazi ve Trablus’ta meydana gelen çatışmaların fitne yayan televizyon kanallarının iddia ettiği gibi bölgeler, şehirler ve kabileler arası bir çatışma olmadığını, Libya’da yaşamayan bazı alimlerin iddia ettiği gibi bir fitne savaşı olmadığını, hak ve batıl arasında süren bir çatışma olduğunu, Kaddafi taraftarı silahlı gruplarla devrimci gruplar arasında, devrim ve karşı devrim arasında olduğunu söyledi. Gıryani, kamu mallarını ve benzin depolarını yakan bu gruplarla barışın da caiz olmadığını, söz konusu darbeci grupların kendilerini feshedip silahlarını teslim etmeleri gerektiğini söyledi.

Saika, Ka'ka' ve Medeni gruplarının Kaddafi yanlısı hırsızlardan oluştuğunu ve hiçbir şehri temsil etmediğini söyleyen Gıryani bu silahlı grupları şehirlerinde barındırmayan  Libyalılara  teşekür etti. Gıryani yeni seçilen Meclis’in Tobruk’ta toplanmasının da yasadışı olduğunu ifade etti.  

Öte yandan “Şafak Operasyonu” adına Cumartesi günü yapılan açıklamada da Operasyon'un devlet kurumlarına saygılı olduğu ifade edildi. Darbeci silahlı gruplara karşı İslami eğilimli silahlı gruplarca yürütülen "Şafak Operasyonu"na katılan bileşenlerin yaptıkları ortak açıklamada, operasyonun devlet kurumlarına, iktidarın barışçıl devrine ve 17 Şubat devriminin hedeflerine alternatif olmadığı ifade edildi. Cumartesi günü yayınlanan bildiride operasyonun başkent içinde güvenliği sağlayacağı ifade edilerek en kısa zamanda ordu ve polis teşkilatının oluşturulması istendi. Bildiride yabancı elçilik ve kuruluşların görevlerini eksiksiz yapmaları için korunacağı, anayasal egemenlik kurumlarına saygılı olunduğu ancak yeni seçilen Temsilciler Meclisi'nin (Meclis-i Nuvvab) de anayasaya uygun davranması gerektiği, bu nedenle Tobruk'ta yapılan toplantının yasal olmadığı açıklandı. Açıklamada bölgesel ve kabilesel silahlı grupların dağıtılacağı, operasyonun bazı devlet kurumlarını ele geçiren ve darbe yapmak isteyen silahlı gruplara yönelik olduğu ifade edildi.

Bu arada Geçtiğimiz cuma günü Trablus, Bingazi, Mısrata ve diğer bazı şehirlerde Şafak Operasyonu lehine gösteriler düzenlendi. Gösterilerde yeni seçilen meclisin yasalara uyması da istendi.

Libya'da darbeci Halife Hefter ve yandaşı silahlı grupların “islamcıları yok etmek” amacıyla Bingazi'de uçaklarla evleri, mahalleleri, üniversiteleri bombalaması, İslami gruplara mensup kişilere yönelik suikastları arttırmaları ve ardından Trablus'a yönelmeleri sonrası İslami eğilimli silahlı gruplar 13 Temmuz'da "Şafak Operasyonu"nu başlatmış ve darbecilerin elindeki birçok kışlayı geri almıştı. Çatışmalar hala devam ediyor. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum