1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Le Monde'nin Israrlı PKK Propagandası
Le Monde'nin Israrlı PKK Propagandası

Le Monde'nin Israrlı PKK Propagandası

Allan Kaval, “İslam Devleti ile savaşan Kürtlerin kederi “ başlıklı yazısında hükümetin PKK’yı savaşa kışkırtarak erken seçimde HDP’nin oylarının düşmesiyle yeniden tek başına iktidara gelmeyi amaçladığını öne sürüyor.

11 Ağustos 2015 Salı 15:10A+A-

Le Monde, özel habercisi Allan Kaval imzasıyla “İslam Devleti ile savaşan Kürtlerin kederi “ başlıklı yazısıyla Türkiye’ye karşı PKK’nın Fransa’daki sesi olmaya devam ediyor. Bölgedeki son olayları sadece PKK/HDP çizgisinden aktaran Kaval, PKK’yı İslam Devleti’ne (Daesh) karşı savaş veren masum Kürdistan İşçi Partisi, HDP’yi Kürt yanlısı sol parti olarak takdim ediyor.

Yazının başında Silopi’de Cuma günü PKK’lıların kazdıkları hendekleri doldurmak için buldozerlerle gelen güvenlik güçleriyle çatıştıkları anlatılıyor. Bu çatışmada birçok evin yıkıldığı ve ağır yaralılar olduğu aktarılıyor. Ama nasılsa çatışma içindeki PKK’lıların değil de 3 sivil Kürt'ün polis tarafından öldürüldüğü öne sürülüyor. PKK’nın bu ölümlere misilleme olarak Cizre, Van ve Ağrı’da bir polis memuru ile iki askeri öldürdüğü belirtiliyor. Sivil Kürtlerin intikamı haklı olarak polis ve askerlerden alınmış gibi. (!)

Kaval devamla “Kürt hareketinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın manipülasyonundan söz ettiğini aktarıyor. Bu bağlamda HDP’nin son genel seçimlerde yaptığı çıkışla AK Parti’yi salt çoğunluktan ettiğini ve imkânsız görünen bir koalisyon hükümeti kurmaya ya da seçimleri yenilemeye zorladığını belirterek sözü Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız’a bırakıyor. PKK örgütüne silah temin ettiği iddiasıyla hakkında fezleke düzenlenmiş olan HDP milletvekiline. Sarıyıldız da “Türk (AK Parti) hükümeti, yapılacak erken seçimlerde HDP’yi diskredite ederek tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşmak için PKK’yı yeni bir savaş ilan etmesi için kışkırtıyor” diyor.

Bu görüş son olarak yapılan mitingde görüldüğü gibi HDP tarafından dillendirilen “Size savaş yaptırmayacağız” tezinin temelini oluşturuyor. Kaval, her ne kadar Sarıyıldız’ın ağzından aktarıyor olsa da bu tezi mutlak bir gerçek olarak sunuyor. PKK/HDP çizgisi dışında başka bir görüş geçerli değilmiş gibi, Türkiye’nin büyük çoğunluğunun bu olaylara nasıl baktığını dile getirme zahmetine bile girmiyor.

PKK/HDP çizgisinin Türkiye’ye karşı başlattığı saldırılarla ilgili yaklaşımı bu görüşle sınırlı değil elbette. Kaval’a göre “Resul Taş” isimli sade vatandaş, “Daesh ile savaş, Türkiye’nin Kürtlerle savaş için kullandığı araç. Türk uçakları savaşçılarımızı bombalıyor, Daesh de bizleri Rojava’da ve Irak’ta öldürüyor” diyor.  Kaval ardından “Kürt hareketinin Şırnak görevlilerinden” olduğunu belirttiği Salih Genç’in “bölgedeki Kürt halkının paylaştığı” şu görüşünü vurguluyor: “Türkiye Batılıları kandırıyor: bu hükümet Daesh’e saldırdığını söylüyor ama bu Kürtlerle savaşmak için bir bahane.”

Allan Kaval sanki hepsi PKK/HDP çizgisini paylaşıyormuş gibi “Türkiye’li Kürtlerin Batılı ülkelerin Türkiye’nin bu politikasına karşı çıkmamasına şaşırdıklarını yazıyor. “ Asıl şaşırtıcı olan Le Monde gibi objektifliğiyle bilinen bir gazetenin Kaval’ın tek yanlı olarak PKK propagandası yaptığı yazılarını –bu ilk değil çünkü- yayınlayabiliyor olması.  

Serbestiyet / Akın Özçer

HABERE YORUM KAT