1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kürdistan Sosyalist Partisi Lideri Tek Türkiye'ye Döndü
Kürdistan Sosyalist Partisi Lideri Tek Türkiye'ye Döndü

Kürdistan Sosyalist Partisi Lideri Tek Türkiye'ye Döndü

Yasa dışı olarak kurulan Kürdistan Sosyalist Partisi'nin Genel Sekreterliğini yapan ve hakkındaki davalar düşen Mesut Tek Türkiye'ye döndü.

17 Ekim 2015 Cumartesi 20:40A+A-

Türkiye'de 1974 yılında yasa dışı olarak kurulan Kürdistan Sosyalist Partisi'nin lideri Mesut Tek, hakkındaki davaların düşmesi sonucu, yaklaşık 36 yıl aradan sonra, Almanya'dan Türkiye'ye döndü.

İstanbul'dan Diyarbakır'a gelen Tek, havalimanında partililer ve yakınları tarafından karşılandı. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Tek, "Çözüm Süreci"nin, Kürt sorunun çözümünü amaçlayan bir süreç olmadığını ileri sürdü.

"Kürt hareketinin AK Parti düşmanlığı yapmasını doğru bulmuyorum"

Hükümetle PKK'nın beklentilerinin farklı olduğunu iddia eden Tek, şunları dile getirdi:

"Hükümetin amacı PKK'yı silahsızlandırmak, örgüte silah bıraktırmak ve 'Kürt sorununu biz çözdük' demekti. Gördük ki bu başarılı olmadı. PKK ise bu süreci kendi çıkarları açısından okudu. PKK'nın amacı, çatışmazlık ortamından yararlanarak, kendi sistemi olan KCK sistemini oluşturmaktı. Bunun için ciddi çabalar sarfetti. Hatta bazı yerlerde bunu hayata da geçirdi."

"Kürt ulusal hareketinin gözü kapalı AK Parti düşmanlığı yapmasını doğru bulmuyorum" diyen Tek, şöyle devam etti:

"Böyle davranmanın Kürtlere bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Siyasi iktidara karşı mücadelemizi yürütürken, 'bu gitsin ama yerine kim gelsin?' diye sormalıyız. Diyarbakır'dan Ankara'yı yönetme şansımız yok. AK Parti gidince kim gelecek? Onun bir karşılığı olmalı. 12 yıl önce AK Parti'den daha reformist ve daha iyi bir parti yoktu. Şimdi öyle mi, tartışılır. Ama gözü kapalı AK Parti düşmanlığını Kürtlerin çıkarları açısından doğru bulmuyorum."

"PKK, Kürt halkı değildir"

Tek, "Çözüm Süreci'nde sadece PKK'nın muhatap alınmasını nasıl yorumluyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Eğer bu süreçte sadece silahsızlanma konusunu ele alırsanız, ateşkesin muhatabı PKK'dır. Çünkü PKK'dan başka silahlı bir örgüt yok. Ancak amaç Kürt sorununun çözümüyse, bunun muhatabı tüm Kürt halkıdır. PKK güçlü, tabanı daha fazla olabilir ama PKK tek başına Kürt halkı değildir. PKK'nın dışında da Kürt hareketleri vardır. Onların da görüşleri dikkate alınmalıdır."

Tek, silahlı eylemlerin PKK tarafından kırsaldan şehirlere taşınmasına ilişkin, "Barış taleplerimizde ısrar etmemiz, kararlı duruş sergilememiz gerekiyor. Eğer böyle yaparsak, sadece açıklamalarda değil, pratikte de bu talebimiz gösterilirse bu ülkeye barışı getiririz. Yeter ki barış isteyenler alana insinler. Sadece açıklamalarla yetinmeyelim. Barış yürüyüşleri yapalım. Ancak böyle barışı sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT