1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. "Kur'an'ın Gündemi mi, Gündemin Kur'an'ı mı?"
"Kur'an'ın Gündemi mi, Gündemin Kur'an'ı mı?"

"Kur'an'ın Gündemi mi, Gündemin Kur'an'ı mı?"

"Kur'an anlaşılmaz diyenler, "ehliyet alma hep bizim arabaya bin" demek istemektedir."

03 Şubat 2015 Salı 19:29A+A-

Zonguldak Çağrı-Der’in  Kur’an'ın anlaşılması ve yaşanması için AKM. Salonunda 1 Şubat Pazar günü düzenlediği "Kur'an'ın Gündemi mi, Gündemin Kur'an'ı mı?" konulu Mehmet Okuyan’ın sunduğu konferans yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Mehmet Okuyan Kur’an bizim neyimiz olur bizden ne ister, Kur’an’ın gündemi nedir, biz gündemimizi nasıl oluşturuyoruz, yaşadığımız sorunların çözümünü nerede aramalıyız, gibi başlıca konuları kapsayan ve Kur’an'dan ayetler ile ayrıca yaşanan çarpıcı örneklerle yaklaşık 2 saat süren bir konferans sundu. Mehmet Okuyan konferansa giriş niteliğinde şunları söyledi:

"Biz Kur’an için yola çıkmış insanlarız. Kur’ani hakikatleri nerelere kadar ulaştırabilirsek oralara ulaştırabilme çabası ile yolculuk halindeyiz bu hayatta.

Ben Kur’an’ı insanın ikiz kardeşi olarak kabul ediyorum. İnsan Kur’an’ın ikizi; Kur’an insanın ikizidir.Bu iki kardeş ile alakalı ne yapıyoruz diye sorarsanız kardeşlerin arasına sonradan sokulan şeyleri ayıklamaya ve kardeşlerin birini diğerine yaklaştırmaya çalışıyoruz.Araya sokulan her şey Vahiy ile aramızı açmakta ve biz Müslümanları Kur’an'dan uzaklaştırmaktadır.Bu bizim bulduğumuz bir şey değildir Sebe suresi 50. Ayette rabbimiz Şöyle buyuruyor: De ki: "Eğer saparsam, kendi zararıma sapmış olurum. Eğer ben Hidayeti bulursam, bu da Rabbimin bana vahyettiği (Kur'ân) sayesindedir. Şüphesiz O, işitendir, yakındır."

Hidayet arayanların bir tane adresi vardır oda Kur’an'dır. Öyleyse Müslümanların Kur’an diye bir gündemi olmazsa olmazları olmalıdır.Hz. Peygamber(sav) 23 yıllık Risalet hayatı boyunca İnsanlara sadece ve hep Kur’an’ı anlatmıştır.İnsanları Kur’an ile  Allah’a ve Kur’an’a davet etmiştir.

Bizim yolumuzun örnekliği Peygamberin örnekliğidir. Onun yolunu izini ve metodunu takip ediyor ve gündemimizi oluşturmaya çalışıyoruz.Kim bizi nasıl tanıtıyor veya isimlendirme yapıyorsa yapsın asla ve kat’a insanlardan onay alma beğenilme gibi bir derdimiz insanlar benim müridim olsun gibi bir derdin sahibi olmadık tek derdin sahibiyiz Allah’ın Rızasını ve dostluğunu kazanmaya talibiz.

Kaf suresi 45. Ayet: Biz onların ne dediklerini biliyoruz. Sen onların üstünde bir zorlayıcı değilsin, benim azap  tehdidimden korkanları sen  Kur'ân ile uyaracaksın.

Uyarını kaynağı Kur’an olacak çünkü hakikatin kaynağı da sadece ve sadece Kur’an'dır. Kur’an dışında her ne söyleniyorsa ve kim söylüyorsa söylesin söylenenlerin doğruluk şartı Kur’an’a uygunluğu ile ölçülür. Kur’an’a bir sözün uygun olup olmadığını ayırt etmek ve bilmek için öncelikle Kur’anı tanımamız gerekir. Kur’an'ı tanımadan Hak ile Batılı bir birinden ayırt edemeyiz. Kur’an'ı tanımadan bu olmaz.

Cihad kavramı var herkesin diline pelesenk ettiği bir kavram Cihad.Ama biz bugün cihadı savaş meydanında kafiri öldürmek olarak tanıdık veya biz tanıttılar.Halbu ki Kur’ana göre cihad sadece bu değildir Kur’an'da Cihad kelimesin beş anlamı vardır bu söylene sadece biridir geri kalan 4 anlamın adam öldürmek ile bir alakası yoktur.

"Ey peygamber, kâfirlerle ve münafıklarla cihâd et, onlara sert davran; onların varacakları yer cehennemdir." (Tevbe 73) bu ve buna benzer ayetlerde meselenin savaş boyutu var bunu kimse inkar edemez fakat savaşın olabilirliğinin şartları vardır. Kur’an'da bunun dışında hiçbir saldırı ve şiddet Kur’an dan onay bulamaz.

Cihad ise adam öldürmeye yönelik bir duruş değil adam kazanmaya yönelik bir duruştur. Cihadın gayesi adam kazanmaktır. Adam kazanmanın zirvesi insanlara Kur’an'ı anlatmak ve insanları Kur’an'a davettir uyarıdır.Furkan suresi 52.ayet bağlamı ile okunduğunda: ‘Sakı ha kâfirlere itaat etme Kur'ân ile onlara karşı büyük cihâd et.’’ En Büyük cihat Kur’an ile yapılan çağrıdır,uyarıdır,davettir.

O halde Kur’an'ı hayatın merkezine almamız gerekir. Gündemimizin Kur’an olması gerekir. Kur’an boş zaman işi değildir maalesef insanımızın Kur’anla irtibatı bu seviyededir. Boş zamanlarda okuna Kur’an'ı biz geri dönüşü de boş olur. Kur’an bir hobi kitabı değildir. Kur’an hayat kitabıdır, dönüştürücü bir kitaptır. Kur’an anlam demektir, amaç demektir.

Konferansın sonraki bölümlerinde Okuyan Kur’an’ın bizden istediklerini,yapmamız gerekenleri günümüz Müslümanlarının yaşadığı sorunların, parça parça olmalarının, bir birlerinin kanını dökmelerinin kaynağının Kur’an’ın gündeminden kopma ile olduğunu sorunlarımızın çözümünün ancak Kur’an'ın gündemine dönüş ile olacağını ayetlerin aydınlığı ve yaşanan örnekler üzerinden açıkladı.

cagrider-20150202-01.jpg

cagrider-20150202-02.jpg

cagrider-20150202-04.jpg

cagrider-20150202-05.jpg

HABERE YORUM KAT

4 Yorum