1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Kur’ani Hayat Dergisi Bu Ay “Ahlâk”ı İşliyor
Kur’ani Hayat Dergisi Bu Ay “Ahlâk”ı İşliyor

Kur’ani Hayat Dergisi Bu Ay “Ahlâk”ı İşliyor

İki ayda bir yayınlanan ve bu ay 18. sayısıyla okurlarının karşısında çıkan Kur’ani Hayat Dergisi, ahlak konusunu dosya olarak inceliyor.

02 Mayıs 2011 Pazartesi 09:57A+A-

Vahyin nüzulünün 1400. yılı münasebetiyle Kur'an Yılı ilan edilen bu zaman diliminde, vahye mutabık bir hayatın Kur'ani kavramlarla inşasına mütevazı bir katkı yapmak niyetiyle yol süren Kur'ani Hayat Dergisi, 18. sayısında ahlâk kavramını ele alıyor. 

 

Dergi Mustafa İslâmoğlu'nun manşete de kaynaklık eden ve fiyat merkezli modern dünyaya alternatif olarak "değer merkezli" bir dünya öneren başyazısıyla başlıyor. Murat Sülün, Kur'an'ın sistematik bir kanun kitabı değil, bilakis ahlâki yanı ağır basan bir rehber olduğunu vurguluyor.

 

Hüseyin K. Ece müminin kerametinin güzel ahlâkı olduğunu, doktora tez çalışmasının bir bölümünü özetleyen Hasan Tahsin Feyizli ise ahlâkın kaynakları konusunda ileri sürülen fikirleri anlatıyor. Abdulcelil Candan ahlâkta itidal ve aşırılık konusunu, Mahmut Çınar amel-ahlâk ilişkisini bekârların evlendirilmesi örneğinde işlemiş derginin bu sayısında.

 

 

Söyleşi bölümünde Fatih Okumuş Hollanda'da ilmi çalışmalarını sürdüren Recep Kılıç ile ahlâkın dini temelinin önemini konuşmuş. Mehmet Soysaldı ahlâki çöküşün hayatımıza vahim yansımalarını, Ahmet Coşkun ahlâki zaaflardan hasedi, Zeki Tan ahlâki önderlikte güvenin önemini, Murat Kayacan ise Tefhimu'l-Kur'an'da ahlâk kavramının kullanılışını kaleme almış.   

 

Fatih Okumuş nebevi ahlâkın mucizevi yönünü, Ekrem Demir Kur'an ve sünnette ahlâk kavramının kullanılışını incelemişler yazılarında. İbrahim Sarmış, son günlerde tartışılan hadımlaştırma yasasını ahlâk çerçevesinde eleştirirken, Nuriye Çakmak, Kabil'in öldürme ahlâkının bugüne dek nasıl süregeldiğini, Ayten Durmuş şehir hayatında ahlâkın daha bir önem kazanışını yazmış bu sayıda.

 

Ömer Faruk Karataş Kur'an'da beyan unsurlarını âyetlerden iktibaslar yaparak maddeler halinde sıralamış, Mehmet Birsin 'ben'in temel dilemmasını tartışmaya açmış. Kur'an'ın Burçları'ndan Enfâl Sûresini Yasemin İslamoğlu tanıtırken, Ferhat Deniz Dünya Hâli'nde bölgemizdeki ve ülkemizdeki son gelişmeleri yorumlamış. Kur'an Kitaplığı'nda Muharrem Baykul M. Abdullah Derrâz'ın Kur'an Ahlâkı isimli muhalled eserini tanıtmış.

 

Kur'ani Hayat Dergisi'nin internet sitesine sembolik bir bedel karşılığında üye olarak geçmiş tüm sayılara, dergide basılamayan yazılara ve çıkacak yeni sayılara ilk günden itibaren erişebildiği de hatırlatılmış okuyuculara.

 

Dergi okurlarını 2011 yılı abone çalışmalarına katılma; okuyarak ve okutarak dergiye destek verme çağrısını yeniliyor. Temmuz başında çıkacak 19. sayının konusunun Takva olacağı şimdiden duyuruluyor…

HABERE YORUM KAT

1 Yorum