1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kreuzberg’e “küçük İstanbul” denilebilir ama Fatih’e “küçük Suriye” demek yasaktır!
Kreuzberg’e “küçük İstanbul” denilebilir ama Fatih’e “küçük Suriye” demek yasaktır!

Kreuzberg’e “küçük İstanbul” denilebilir ama Fatih’e “küçük Suriye” demek yasaktır!

TRT World'ün Fatih ilçesi için “küçük Suriye” ifadesini kullanması ırkçıların tepkisini çekti!

29 Mart 2022 Salı 14:05A+A-

HAKSÖZ HABER

TRT World'ün YouTube hesabında yayımlanan bir videoda, İstanbul’un Fatih ilçesi için 'küçük Suriye' ifadesinin kullanılması tepki çekti.

Yapılan paylaşım kısa süre içerisinde sosyal medyada gündem oldu. Görüntüler ise gelen tepkiler üzerine YouTube hesabından kaldırıldı. TRT ise konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmazken yaşananlar artan nefret söyleminin etkisini gözler önüne seriyor.

İşin başını yine CHP Milletvekilleri çekti. Videodaki ifadelere tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Alpay Antmen, "İktidarın bu kafasıyla yakında Türkiye’de birçok yerde kendi insanımız azınlık olacak. Vatandaşlarımız ilk seçimde sadece iktidarı belirlemeyecek; aynı zamanda kendi ülkelerinde azınlık mı yoksa ülkenin sahibi olarak mı yaşayacaklarını da seçecek."  dedi. 

CHP ırkçılığı bir yana bu yaşananlar büyük tutarsızlık barındırıyor. Almanya’ya giden Türkiyelilerin Berlin’de oluşturdukları banliyö Kreuzberg’in hikayesi herkesin malumudur. Kreuzberg, Batı Almanya’nın kenar mahallelerinden birisiyken Doğu ve Batı’nın birleşmesi sonucu başkent Berlin’in tam ortasında kaldı.

Doğu Almanya’daki milliyetçiler bu durumdan rahatsız olunca başta Türkiyeli işçiler olmak üzere “yabancılara” yönelik saldırılar başlattı. Bunun karşısında Türkiye kökenliler ise kendilerini savunmak zorunda kaldı. Almanya’daki Türkçe Rap müzik akımı ve meşhur “36 Boys” (36- Kreuzberg’in posta kodu) isimli göçmenlerden oluşan çete bu sayede var oldu.

Tüm bunların neticesinde Kreuzberg, “küçük İstanbul” olarak adlandırılmaya başladı. Bu tanımlama Almanya’daki sol ve liberal akımlar tarafından da kullanılan yaygın bir ifade. Kreuzbergliler ise Berlin’in göbeğindeki küçük İstanbul’u artık memleketleri bellemişler.

Bu video Kreuzberg’in çehresi hakkında oldukça fazla bilgi veriyor. Kreuzberg’de yıllar içindeki değişimin de anlatıldığı videoyu özellikle Türkiye kökenlerin açtıkları dükkanların görülmesi için paylaşıyoruz.

Kreuzberg’deki durum buyken Suriyeli esnafların çoğunlukta oldukları Malta gibi çarşılar sebebiyle Fatih’e “küçük Suriye” denilmesi niçin bir sorun teşkil ediyor? Fatihliler Suriye yemekleri ve tatlılarıyla tanışmış olmaktan gayet memnun! CHP Mersin Milletvekili ve sosyal medyadaki milliyetçiler rahatsız oluyorsa Fatih’e gelmeyebilirler! Kimsenin ırkçıları Fatih’e davet ettiği falan yok zaten!

Kreuzberg, küçük İstanbul’sa Fatih’te küçük Suriye’dir!

HABERE YORUM KAT

4 Yorum