1. HABERLER

  2. HABER

  3. Köy Korucularına PKK Baskısı
Köy Korucularına PKK Baskısı

Köy Korucularına PKK Baskısı

Güneydoğu'da PKK ile savaşta yıllarca güvenlik güçlerinin yanında yer alan köy korucuları, son zamanlarda PKK tarafından tehditle baskı altına alınmaya çalışılıyor.

17 Haziran 2015 Çarşamba 12:44A+A-

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yıllarca Türkiye Cumhuriyeti’nin PKK ile verdiği savaşta güvenlik güçleriyle etkin rol alan köy korucuları, son zamanlarda PKK tarafından tehdit edilerek, baskı altına alınmaya çalışılıyor.

PKK, bölgede köy korucularını silah bırakmaları yönünde tehdit etmeyi sürdürüyor. Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PKK'nin Çözüm Süreci'nde 13 köy korucusunu katlettiğini söyledi.

HDP’li Milletvekilinin Sözlerine Tepki

Korucuların, 30 yıldır bölgede PKK’ye karşı savaş verdiğine dikkati çeken Sözen, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan'ın korucular için: "Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi size çevirmesini çok iyi biliyoruz." sözlerine tepki gösterdi.

"Bu memleket, HDP'li vekilin babasının tapulu malı değil." diyen Sözen: "Dün olduğu gibi yarın da bu memlekette yaşayacak, kanımızın son damlasına kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bunun aksini iddia edenler hak ettikleri cevabı alacaklardır." dedi.

"Barış ve Kardeşlik Barajı Geçene Kadar mıydı?"

HDP'li milletvekilinin haddini ve maksadını aşan ifadeler kullandığını belirten Sözen, şöyle devam etti:

"HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş düne kadar, barış ve kardeşlik mesajları veriyordu. Hani bu ülkede herkes kardeşti ve herkes kardeşçe yaşayacaktı? Hani herkes barış ve huzur içerisinde yaşayacaktı? Sizin barışınız, kardeşliğiniz oyları alıp barajı aşana kadar mıydı?" 

Korucuları "defolun gidin" diye tehdit edenlerin kendilerine oy vermeyen vatandaşları da aynı şekilde tehdit edebileceğini vurgulayan Sözen: "Bunlar oy alma uğruna kendi yandaşlarını öldürtecek kadar insanlıktan uzaktırlar. Daha birkaç gün önce örgütün sözde lideri 'bizler bundan sonra korucuları öldürmeyeceğiz' şeklinde açıklama yaparken bugün 'bu memleketten defolun gidin' diyorlar. Bunların bütün politikası yalan üzerine kurulmuştur." diye konuştu.

Sözen, bölgede insanların ölmemesi ve kan akmaması için Çözüm Süreci'ne destek verdiklerini ifade ederek "Bunlar Çözüm Süreci'nde 13 korucumuzu katletti.” dedi.

“Korucular Bunca Tehdit ve Baskıya Rağmen Hassas Davranıyorlar”

Şırnak Şehit Aileleri ve Geçici Köy Korucuları Federasyonu Başkanı Mehmet Güngör de PKK’nin, alıkoyduğu köy korucularını serbest bırakması gerektiğini söyledi. 

Birilerinin Çözüm Süreci'ni bozmak için korucular üzerinden harekete geçtiğini anlatan Güngör, "Oyuna gelmeyeceğiz, devletin verdiği emirler doğrultusunda görevimizi yapıyoruz. Bu süreçte bunca tehdit ve baskılara rağmen korucularımızın hassas davrandıkları görülmektedir." dedi.

HDP Muş Milletvekili Özkan'ı korucularla ilgili sözlerinden dolayı kınadığını belirten Güngör, şunları söyledi:

“Korucuların Silahsız Dolaşmasından Cesaret Buluyorlar”

"HDP Muş Milletvekili Özkan özür diledi ama bizden değil. Tepkiler üzerine özür diledi. Onlar bir yerlerden emir alarak hareket ediyorlar. Korucularımızın şu ana kadar hiçbir vatandaşımızı silahla tehdit ettiği olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Koruculuk sistemi bir milletvekilinin söylemesi ile kapatılacak diye bir şey yok. Korucularımız mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. Aslında defolup gitmesi gerekenlerin kimler olduğunu kendileri bilirler. Bu bölgede 30 yıldır bebek yaşlı demeden vahşice katliamları yapanların defolup gitmesi gerekiyor."

"Bir yandan barıştan söz ediyorlar, bir yandan korucularımızı cadde ve meydanlarda kurşunlayarak katlediyorlar.”  ifadesini kullanan Güngör, "Bu süreçte hiçbir köy korucusu çarşı pazarda elinde silahla dolaşmamaktadır. Korucularımız dışarıya çarşı pazara çıkıyorlar bundan cesaret alarak korucularımızı katlediyorlar. Korucularımızı katledenleri lanetliyorum." şeklinde konuştu.

“Seçim Öncesi Köy Korucuları PKK’ce Tek Tek Tehdit Edildi”

Sağırsu Güneydoğu ve Anadolu Köy Korucuları Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Artun ise Türkiye'de yaklaşık 100 bin gönüllü ve geçici köy korucusu bulunduğunu söyledi.

"Korucular Çözüm Süreci'nin karşısında değil, yanındadır." diyen Artun, şöyle devam etti:

"Seçimlerden önce köy korucuları PKK tarafından tek tek tehdit edildi. En son HDP Milletvekili Özkan'nın ifadeleriyle daha da netleşti. Polisimize ve askerlerimize saldırıyorlar. 'Kürt, Türk, Arap ve Çerkeziz' diyorlar 'Çözüm Süreci'ni sürdüreceğiz' diyorlar ama bugün bir kez daha belli oldu süreci kimin sabote etmeye çalıştığı. Bu topraklar kimsenin babasının malı değil. Bu topraklarda 78 milyon Türkiye halkı yaşıyor. Biz onları korumaya devam edeceğiz. Korucuların mağduriyetinin giderilmesi için devletin koruculara sahip çıkması gerekiyor."

“Çözüm Süreci’nin Tamamen Arkasındayız”

PKK'nin köy korucularını sürekli tehdit ettiğine dikkati çeken Artun, şunları kaydetti:

"Kendi köyünde görev yapan hiçbir korucunun can güvenliği yok. Koruculara sadece nöbete giderken değil sürekli üzerinde taşıyabileceği beylik tabancası istiyoruz. Korucular köy dışına çıktıkları zaman tamamen korumasız kalıyorlar. Biz hepimiz bu vatan toprağının üzerinde yaşıyoruz. Çözüm Süreci'nin devamlı arkasındayız ve kan dökülmesini istemiyoruz. Kimsenin anasının ve babasının ağlamasını istemiyoruz. Kimsenin çocuklarının ölmesini istemiyoruz. 1994 yılında babam katledilmişti."

HABERE YORUM KAT