1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. ‘Körfez Bölgesi Fabrikaların İnsafına Terk Edildi’
‘Körfez Bölgesi Fabrikaların İnsafına Terk Edildi’

‘Körfez Bölgesi Fabrikaların İnsafına Terk Edildi’

Dev fabrikaların yer aldığı Körfez-Dilovası hattında atıkların büyük çoğunluğu arıtım işleminden geçmiyor, bacalardan zehir saçılıyor.

23 Eylül 2019 Pazartesi 09:27A+A-

Karar gazetesinin “Zehir Akıyor, Devlet Bakıyor.. Körfez Bölgesi Fabrikaların İnsafına Terk Edildi” başlığıyla manşetten yer verdiği haberi şöyle:

Kocaeli ve çevresinde yıllardan bu yana süren hava kirliliği tartışması bitmek bilmiyor. Tüm uyarılara ve denetimlere rağmen çevredeki fabrikalardan yükselen toz bulutları nedeniyle hem deniz hem de hava etkileniyor. Kirliliğin olduğu bölgelerin başında da Dilovası geliyor. İlçede sanayi kuruluşları ile içiçe olan yerleşim yerlerinde çok sayıda solunum yolları rahatsızlıkları meydana geldiği biliniyor. Çevre Mühendisleri Odası ise 2017 verilerine göre kanserden ölümlerin tüm ölümlere oranının Türkiye’de yüzde 12,9, Dilovası’nda ise  yüzde 33,7 olduğuna dikkat çekiyor. İlçede bazı sanayi kuruluşlarının ise çevreye verdiği zararla ön plana çıktığı iddia ediliyor.

Bu kuruluşlardan bazılarının da çelik üretimi gerçekleştiren Diler Demir ile Çolakoğlu Metalurji olduğu ileri sürülüyor. İlçe halkının kirliliğe neden olduğu gerekçesiyle zaman zaman tepki gösterdiği Çolakoğlu şirketiyle ilgili geçtiğimiz yıl da tartışma yaratan görüntüler ortaya çıkmıştı. Görüntülerde fabrikadan çıkan atık suyun denize boşaltıldığı iddiası dile getirilmişti.

Hurdaların karayolu ve şirkete ait liman aracılığıyla deniz yolu ile tesislere ulaştığı fabrikada yakın bir döneme kadar çalışan bir operasyon çalışanı KARAR’a çarpıcı iddialarda bulundu.

Sanayi kuruluşlarının uymak zorunda olduğu birçok kuralın tesislerde çiğnendiğini ileri süren eski çalışan, hurdaların ayrıştırılması esnasında metal tozunun havaya karışmaması için gerekli işlemlerin yapılmadığını söyledi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin denetim uçağının bazı günler havalanıp denetimlerde bulunduğunu söyleyen eski çalışan “Toplantılarda uçakların gelmek üzere olduğu söylenip çalışmaların durdurulduğuna şahit oldum” iddiasında bulundu. Çelik imalatı yapılırken toz kömür kullanıldığını da belirten eski çalışan, “Antrasit kömür taşınırken kapalı bir şekilde içeriye alınmalı. Ancak buna  uyulmuyor. Kömür fabrikaya taşınırken zemine de dökülüyor. Yere dökülen antrasit ise bazen yağmur veya su ile denize süpürülüyor” şeklinde konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın rutin denetimlerinin daha önce öğrenildiğini de ileri süren eski çalışan “Kirliliğe neden olan faktörler arasında atık yağlar da var. Limanın zemininde çukurlar olduğu için araçlar bazen yağ akıtıyor. Bu yağın denize karıştığı bile oluyor” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Murat Sancak ise ilçede hava kirliğininin her zaman yüksek olduğuna dikkat çekti. Sancak “Denetimler her zaman yapılıyor ama genel anlamda konuşmak gerekirse, bazı çok vergi ödeyen şirketler denetimlerden daha kolay geçiyor” dedi. Oda’nın yönetim kurulu üyelerinden emisyon uzmanı da olan Ediz Uyanık da, “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği bu tür durumdarda devre giriyor. Yönetmeliğe göre, hurda ayrıştırması gibi durumlarda sulama veya tozu vakumlama gibi teknikler uygulanmalı. Toz kömür taşınırken de zemine düşüyorsa, zeminin sızıntıya mahal vermemesi gerek. Kömürün korunaklı bir şekilde tahliye edilmesi şart” dedi.

 

HABERE YORUM KAT