1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Konya'ya özgü bir gelenek: Şivlilik çocuk bayramı
Konya'ya özgü bir gelenek: Şivlilik çocuk bayramı

Konya'ya özgü bir gelenek: Şivlilik çocuk bayramı

Konya halkı, mübarek üç ayların başlangıcını kadim bir gelenek olan Şivlilik çocuk bayramı ile kutluyor.

10 Ocak 2024 Çarşamba 19:28A+A-

HALİL İNCEKARA / HAKSÖZ-HABER

Zor zamanlardan geçiyoruz, acılarımız büyük , özlemlerimizin uzağındayız ama yine de sevinç duyacağımız, mutlu olacağımız durumlar yok değil. Bayramlarımız var, düğünlerimiz var, güzel geleneklerimiz var. Bugün Gazze'de tüm yaşananlara rağmen düğün görüntüleri de yansıyor bizlere, kardeşlerimizle birlikte biz de mutlu oluyoruz. Tamam acı çekiyoruz, gücümüz zayıf, üzgünüz fakat bu durum bizi sevinç zamanlarını da mutsuz geçiren kimseler haline getirmemeli!

İşte bu sevinç zamanlarından biri de Konya'nın kadim geleneği Şivlilik Çocuk Bayramı'dır.

Şivlilik özetle 3 ayların başlangıcının bayram gibi kutlanmasıdır. Üç aylar başlamadan bir önceki gün fener alayları düzenlenir. Bir sonraki gün yani Regaip kandilinin olduğu sabahtan itibaren çocuklar ellerinde poşetlerle ev ev, dükkan dükkan gezerek kendilerine verilen ikramları alırlar. Gayrı resmi olarak okullar tatil gibidir, çocuklar okula gitmez, şivlilik adı verilen ikramları (şeker, çikolata, kuru yemiş vs.) toplamaya giderler.

Üç aylar; Ramazan'a hazırlık, ibadetlere, yardımlaşmaya daha bir özen gösterme, İslam'a dair olanın görünürlüğünün artmasına vesile olduğu için önemlidir. İmanımızın gereklerine dair zihnen ve toplumsal olarak bir hazırlık sürecine giriştiğimiz bu sürece geleceğimiz olan çocuklarımızı katmak, muhteşem bir gelenektir. Çocuklarımıza Ramazan geliyor bilinci, İslam’a olan sevgilerini, aidiyetlerini artırma bilinci taşıdığından Şivlilik önemli ve çok güzel bir hatırlatıcıdır. 

Üç aylar, rahmet, mağfiret ve Kur'an ayı Ramazan'ın giriş kapısı mesabesindedir ve çocuklara bu kapıya gösterdiği için şivliligi fırsat ve imkân  olarak değerlendirilmeli,  İslam'ı sevdirecek bu tür gelenek ve etkinlikler vesile olarak görülmelidir.

Konya Büyükşehir Belediyesi de her yıl olduğu gibi bu yılda çeşitli hediyeler ve etkinliklerle çocukların şivlilik bayramını tebrik ederek çocukların İslam'a ısınmalarına katkı sağlayacaktır.

“ Ey Allah’ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur.”

sivlilik.png

img-20240108-wa0025.jpg

img-20240107-121250.jpg

img-20240107-121332.jpg

 

img-20240107-121418.jpg

img-20240107-121458.jpg

HABERE YORUM KAT