1. HABERLER

  2. HABER

  3. Komutanlara Yüce Divan'da Yargılama
Komutanlara Yüce Divan'da Yargılama

Komutanlara Yüce Divan'da Yargılama

Komutanların yargılanmasının Yüce Divan'da yapılmasını öngören tasarı yolda. Ancak 'darbe' görev suçu sayılmadığından devam eden yargılanmalar etkilenmeyecek.

15 Ocak 2014 Çarşamba 12:06A+A-

Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarının görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan Yüce Divan'da yargılanmalarını öngören tasarı Bakanlar Kurulunda imzaya açıldı.

12 Eylül 2010 referandumunda kabul edilen Anayasa değişikliği ile genelkurmay başkanı ile kuvvet komutanlarının Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanmalarının önü açılmıştı. Bakanlar Kurulunun önceki günkü toplantısında imzaya açılan tasarı ile de bu Anayasa hükmünün uygulamasına ilişkin esas ve usuller düzenleniyor.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Meclis'te yaptığı açıklamada, tasarının komutanların Yüce Divan'da nasıl yargılanacakları, şikayet sürecinin nasıl işleyeceği gibi teknik konuları içerdiğini söyledi.

Tasarıda, aralarında İlker Başbuğ'un da bulunduğu bazı komutanlarla ilgili devam eden yargılamaları etkileyecek bir düzenleme bulunmuyor. Bakan Yılmaz, getirilecek düzenlemenin mevcut davaları etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya, “Ben bu tartışmalara girmek istemiyorum. Bu tartışmaları akademisyenler ve hukukçulara bırakıyorum. Bu tasarı görev suçları ile ilgili yargılanmayı düzenleyen bir tasarı, bunun dışındaki tartışmaları bırakalım hukukçular yapsın” diye konuştu.

Öte yandan, AK Parti'nin hukukçuları Başbuğ ve diğer komutanların “Darbe” suçundan yargılandıklarını belirterek, “Darbe yapmak görev suçu sayılmayacağından, yeni getirilecek düzenleme onların Yüce Divan'da yargılanmalarının önünü açmaz” değerlendirmesini yapıyor.

 

HABERE YORUM KAT