1. HABERLER

  2. HABER

  3. Köksal Şengün'den Yargıtay'a Cihaner Pası
Köksal Şengünden Yargıtaya Cihaner Pası

Köksal Şengün'den Yargıtay'a Cihaner Pası

Skandal kararda Şengün imzası... İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, İlhan Cihaner'in yargılandığı dosyanın inceleme yapılmadan Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ne gönderilmesini istedi.

23 Haziran 2010 Çarşamba 10:45A+A-

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Dursun Çiçek dava dosyası ile birleştirilmesine karar verdiği Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in dosyasını incelemeye aldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün'ün dosyayı kendi mahkemesinin yetkisini gasp ederek birleştirme kararı veren ve Cihaner'i tahliye eden Yargıtay'a koşulsuz gönderme isteğine diğer iki üye hâkim Sedat Sami Haşıloğlu ve Hasan Hüseyin Özese karşı çıktı.

MAHKEME DOSYAYI İNCELEMEYE ALDI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimleri Haşıloğlu ve Özese 'ıslak imza'nın Erzincan ayağıyla ilgili dava dosyasının 28 Haziran'da kendi mahkemelerinde görülmeye başlanacak olan İrtica ile Mücadele Eylem Planı davası ile görülmesi yönünde karar vermesi durumunda uyuşmazlık süreci başlayacak. Dosya, uyuşmazlığın giderilmesi için Yargıtay 5'nci Ceza Dairesi'ne ya da Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilecek. Üye hakimlerin dosyaya ilişkin kararını hafta sonuna kadar açıklaması bekleniyor.

YARGITAY ÇİÇEK İÇİN BİRLEŞTİRME VERMEDİ

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in de arasında bulunduğu 14 sanık hakkındaki yargılamayı yapan Erzurum 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Mayıs 2010'da dava dosyasını İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemsi'ne açılan ve aralarında Albay Dursun Çiçek ile İSTEK Vakfı Mütevelli heyeti Başkanı Bedrettin Dalan'ın da yer aldığı 7 sanıklı dava dosyasıyla birleştirdi.

YARGITAY MAHKEMENİN YETKİSİNİ GASPETMİŞTİ

Başsavcı İlhan Cihaner'in de sanık olduğu dava dosyasının İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelmesi beklenirken Başsavcı Cihaner'in görevi kötüye kullanmak ve resmi evrakta sahtecilik yapmak iddiasıyla yargılandığı Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi 18 Haziran 2010'da Cihaner'in de yargılandığı Erzurum dosyasını kopyası üzerinden kendi dava dosyası ile birleştirdi. Birleştirme kararı ile birlikte İlhan Cihaner'in de arasında bulunduğu 10 kişiyi aynı gün tahliye eden Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen Erzurum dosyasının aslını hiçbir inceleme yapılmadan mahkemeden istedi. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimlerinin incelemelerinin ardından Cihaner dosyasını akibeti belli olacak.

İKİ ERGENEKON HAKİMİ İNCELİYOR

'Dosyayı inceleme' kararına 1.5 sayfalık bir muhalefet şerhi koyduğu öğrenilen Köksal Şengün, "Diğer iki üye dosyayı inceliyorlar'' dedi. 13. Ağır Ceza üye hakimleri S. Sami Haşıloğlu ve Hasan Hüseyin Özese'nin incelemenin ardından kararlarını bu hafta içinde verecekleri kaydedildi.

'Yargıtay Dursun Çiçek dosyasını birleştirmedi' dedi

Ergenekon Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, Yargıtay'ın Dursun Çiçek dosyasının örneğini kendilerine geri gönderdiğini belirterek "Yargıtay Çiçek dosyasıyla Cihaner dosyasını birleştirmemiş. Çiçek dosyası bizde'' dedi. Ancak Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Cihaner'i tahliye ettiği duruşmada "Albay Çiçek davası yaklaştığı için dosyanın İstanbul'a gönderilmesine" karar vermişti.

Şikayetçi oldu

Köksal Şengün'ün Ergenekon kapsamında 'adil yargılamayı etkileme' iddiasıyla sürdürülen soruşturma kapsamında şüpheli avukat Tülay Bekaroğlu ile yaptığı telefon konuşmaları dinlemeye takılmıştı. Bekaroğlu'nun "Dosyayı Ankara'ya gönder, emekliliğini ol, birlikte çalışalım" şeklinde Şangün'e baskı yaptığı ortaya çıkmıştı. Şengün, mahkeme kararıyla yapılan dinlemelerde adının karıştığı telefon kayıtlarıyla ilgili de yetkililerden şikayetçi oldu.

Kaynak: Yeni Şafak / Star

HABERE YORUM KAT