1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kocaeli’den Meclis’e Çağrı: 5816'yı Kaldırın!
Kocaeli’den Meclis’e Çağrı: 5816yı Kaldırın!

Kocaeli’den Meclis’e Çağrı: 5816'yı Kaldırın!

Kocaeli Kartepe İnsan Hakları Derneği üyesi aktivistlerin yargılandığı Atatürk’e hakaret davasının ilk duruşması bugün yapıldı.

05 Eylül 2012 Çarşamba 12:36A+A-

HAKSÖZ-HABER

Kocaeli’den Meclis’e düşünceleri özgürce ifadeye engel olan ve anayasa ile çelişen 5816 Sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunun kaldırılması çağrısı geldi.

10 Kasım törenlerinin kaldırılması gerektiği yönündeki basın açıklamalarından ötürü Kocaeli Kartepe İnsan Hakları Derneği  Başkanı Ali Akbaş ile yöneticilerinden Behlül Metin, bugün 5816 Sayılı Atatürk’e hakaret kanunundan yargılanmaya başlandılar. Dava, video kayıtlarının dökümünün yapılıp incelenmesi için 30 Kasım 2012 Cuma günü saat 10.20’ye ertelendi.

Ali Akbaş ve Behlül Metin ve avukatlarının yanı sıra duruşmaya Özgür-Der mensubu Haşim Ay ve Esra Saraç da katıldı.

kocaeli-adliyesi_5816-davasi_behlul-metin_ali-akbas.jpg

Dernek adına Başkan Ali Akbaş şu açıklamayı yaptı:

BİSMİHİ TEÂLÂ

KOCAELİ KARTEPE İNSAN HAKLARI DAYANIŞMA DERNEĞİ’NİN RESMİ BASIN AÇIKLAMASIDIR 

Değerli basın mensupları, sizlerinde yakından takip ettiğiniz ve bildiğiniz gibi, 5816 sayılı Atatürk’e hakaret kanundan hakkımızda dava açılmıştı. Bununla ilgili  mahkemece ifadelerimiz alındı. Biz İslami insan hakları aktivistleriyiz, amacımız kimseye hakaret etmek değil, bir STK olarak gördüğümüz aksaklıkları ortaya koyarak iyileşmeler sağlanmasına yardımcı olmaktır. Mahkemede, anayasanın 25. ve 26. maddelerin vatandaşa tanıdığı, “düşünceleri ifade özgürlüğü” çerçevesinde yaptığımız açıklamada sadece düşüncelerimizi ifade ettiğimizi, kimseye hakaret etmediğimizi belirtik. Adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz. Olumsuzluk durumunda davayı temyiz edeceğiz, eğer iç hukuk yolları tıkanırsa AİHM’e kadar hakkımızı arayacağız.

Dava sonuçlanmadan bizleri yargılayıp mahkum eden medyayı kınıyoruz. Attıkları manşetlerden görülüyor ki medya toplumun hala 100 sene gerisindedir ve Türkiye’yi 100 sene öncesinde, hala istiklal mahkemelerinin olduğu dönemde zannetmektedir. Bunları da uyanmaya davet ediyoruz, ülke her geçen gün normalleşme aşamasındadır ve özgürlüklerin önü açılmaktadır. Fakat anlaşılıyor ki, çağdışı medya özgürlüklerinin önünün açılmasından çok rahatsız ve  faşizan, baskıcı, sansürcü bir Türkiye’nin  özlemi içindedir. Hatta bazıları bu davayı göstererek, sürdürdüğümüz insan hakları mücadelesinden vazgeçeceğimiz beklentisi içindedirler. Kendilerine hiç heveslenmeyin ve sevinmeyin diyoruz.

5816 sayılı Atatürk’ü Koruma kanunun kaldırılmasının, önümüzdeki dönemde meclisin gündeminde olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Buradan meclise seslenerek diyoruz ki, “düşünceleri özgürce ifadeye engel olan ve anayasa ile çelişen bu kanunu bir an evvel kaldırın”. Çünkü bu  davalar, beratla sonuçlansa dahi, dünyadaki insan hakları örgütleri tarafından dikkatle izlenmekte ve Türkiye, düşünceleri ifade özgürlüğünün engellendiği bir ülke olarak raporlarına geçmekte. Şu anda birçok Avrupa insan hakları örgütü bizden duruşmanın seyri hakkında bilgi bekliyor. Oluşan bu raporlar AB komisyonları tarafından dikkate alınıyor, müzakereler sırasında Türkiye’nin önüne getiriliyor. Türkiye’nin, normalleşmesi için, bize göre, düşünceyi özgürce ifadenin önünde engel olan, 5816 sayılı Atatürk’ü koruma kanunun kaldırılması gerekiyor. Bu konuda yeni dönemde meclisi göreve çağıyoruz.

50-100 sene öncesinin kanunları bu güne hitap etmiyor. Kaldırılarak, Türkiye dünyanın gözünde, düşünceleri ifadenin dahi özgür olmadığı, bir ülke konumundan kurtulmalıdır. Bu davayı medyadan haber alan bir takım yabancı, uluslararası medya kuruluşların, davayı izleme ve görüşme taleplerini ret ettik. İyi biliyoruz ki ülkemizi küçük düşürmek için, bunları kötü amaçla kullanacaklar. Türkiye,  Ermeni soy kırımı konusunda, Fransa’ya , “düşünceleri ifade özgürlüğüne engeldir” diye bas bas bağırırken, bu görüntüleri Türkiye’nin önüne getirip, “Sanki sizin ülkenizde düşünceleri ifade özgürlüğü var mı? Bakın hala  bundan dolayı Türkiye’de insanlar yargılanıyor” diyecekler.

Ülkemizin bu konuda küçük düşmemesi için biz üzerimize düşeni yaptık. Fakat bundan sonra görevin mecliste olduğuna inanıyoruz. Biz ne kadar onlara beyanat vermezsek vermeyelim, onlar bir şekilde ulusal medyadan, bunların bilgilerini alacak ve kullanacaklar. Daha özgür ve normal bir Türkiye için meclis göreve! Halk olarak, STK’lar olarak Türkiye’nin önünü tıkayan bu kanunu bir an evvel kaldırılmasını halkın meclisinden bekliyoruz.

Ali Akbaş
Kocaeli Kartepe İnsan Hakları Dayanışma Derneği 

 

HABERE YORUM KAT

5 Yorum