1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Kocaeli’de 273. Başörtüsü Eylemi
Kocaeli’de 273. Başörtüsü Eylemi

Kocaeli’de 273. Başörtüsü Eylemi

Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu 273. hafta basın açıklamasını, İzmit İnsan hakları Parkında, KGKTP ve Kocaeli Sivil Anayasa Platformu adına Medine Küçük yaptı.

11 Temmuz 2010 Pazar 15:46A+A-

Basın açıklamasının tam metni:

Anayasa Mahkemesi anayasa değişikliğinin iptali ile ilgili davayı görüşmüştür. Anayasa mahkemesi değişikliğin bazı maddelerini esastan inceleyerek, kısmi iptal kararı vermiştir. Anayasa değişikliği 12 Eylülde halkın oyuna sunulacaktır.

Yapılması istenen değişiklikler henüz referandumla onaylanmadığı için anayasa hüviyeti kazanmamıştır.Bu süreçte anayasa mahkemesi henüz yasama sürecini tamamlamamış bir değişiklik metnini görüşmesi ve karara vermesi alışılagelmiş bir durum değildir..

Anayasanın 148. Maddesinde açıkça belirtilmiş olmasına rağmen anayasa değişikliğinin sadece şekil bakımından değil içerik bakımından denetime tabi tutulması, anayasayı ihlal anlamına gelmektedir. Daha önce de 411 oyla kabul edilmiş olan anayasa değişikliğinin içerik denetimine tabi tutularak Meclis'in anayasa yapabilme iktidarı dolaylı olarak hiçe sayılmıştı.  Önceki ve bu kararlar meclisin halktan almış olduğu yetkiye müdahale niteliğindedir.

TBMM acilen toplanıp, tek hedefi ve önceliği yetkisini gasp eden bu sistemi ortadan kaldıracak anayasayı yeni baştan yapabilmek olan bir Meclis için seçime gitmelidir; ya da, temel hak ve özgürlükleri güvenceye alan yeni bir sivil anayasa için toplumun tüm kesimlerini temsil eden münhasır bir meclisin oluşumu için inisiyatif almalıdır.

HABERE YORUM KAT