1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Klor Gazı Kullanıldığına Dair Kuvvetli Kanıtlar Var
Klor Gazı Kullanıldığına Dair Kuvvetli Kanıtlar Var

Klor Gazı Kullanıldığına Dair Kuvvetli Kanıtlar Var

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye ordusunun nisan ayında kimyasal silah kullandığına dair güçlü kanıtların bulunduğunu bildirdi.

13 Mayıs 2014 Salı 20:58A+A-

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden yapılan açıklamaya göre, Esed rejimi geçen ayın ortasında Suriye'nin kuzeyindeki üç kasabaya düzenlediği saldırılarda klor gazı kullandı.

Örgüt, klor gazı bombalarının askeri helikopterle muhaliflerin bulunduğu bölgelere atıldığının tespit edildiğini, görgü tanıkları, video ve fotoğraflara dayandırarak aktardı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika sorumlularından Nedim Huri, "Sivillerin hedef alınması bir yana, Suriye'nin klor gazını bir silah olarak kullanması bile açıkça uluslararası hukukun ihlali anlamına geliyor. Bu, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk etmesi için bir başka nedendir" dedi.

Örgüt, 5'i sağlık personeli 10 görgü tanığıyla görüştü. Bu görüşmelerde görgü tanıkları, saldırı sırasında helikopterlerden atılan varil bombalarının, "ev temizliğinde kullanılanlara benzer" belirgin bir koku yaydığını belirtirken, yaralılara müdahale eden doktorlar, 11 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılarda yaklaşık 500 kişide de klor gazına maruz kaldıklarını gösteren semptomlar görüldüğünü bildirdi.

Video görüntüleri ve yerel aktivistlerden edinilen bilgilerin de bu iddiaları doğrular nitelikte olduğu ifade edildi.

Düşük miktardayken göz kızarması ve kaşıntısına neden olan klor gazının yoğun miktarının, nefes darlığına yol açtığı belirtiliyor. Daha yüksek miktarlardaki klor gazına maruz kalmaksa boğulmayla sonuçlanıyor.

HABERE YORUM KAT