1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kızgın Demiri Soğutmak mı, 'Topal Ördek' Kılmak mı?
Kızgın Demiri Soğutmak mı, 'Topal Ördek' Kılmak mı?

Kızgın Demiri Soğutmak mı, 'Topal Ördek' Kılmak mı?

Hakan Albayrak yazısında Erdoğan'ın iki zıt tutumu üzerinden yeni sürecin nasıl işletilmesi gerektiğini sorguluyor.

29 Haziran 2019 Cumartesi 15:39A+A-

Hakan Albayrak, Erdoğan'ın "Kızgın demiri soğutma, musafahalaşma, kucaklaşma, birlik ve beraberliğimizi yeniden perçinleme" sözleriyle sonraki tutumu arasındaki çelişkilerin siyasetin geleceğini nasıl etkileyeceğini sorguluyor.

Hakan Albayrak’ın Karar’daki köşesinde yayımlanan yazısı (29 Haziran 2019) şöyle:

Basiret Bağlanması Devam Ediyor

Ekrem İmamoğlu mazbatasını geri aldı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ikinci kez göreve başladı.

Hayırlı olsun.

Allah utandırmasın.

***

Kendini tekrar eden bir memleketin kendini tekrar eden bir yazarı olarak, 31 Mart seçimlerinden sonra -İmamoğlu’nun mazbatayı alması üzerine- yazdığım “Musafahalaşma Dönemi” başlıklı yazının bir bölümünü tekrar dikkatlere sunmak isterim:

“İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye meclislerinde çoğunluk ‘Cumhur İttifakı’nda. Bu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı “topal ördek” yapar mı? Çok uğraşılırsa belki yapar. Bunun AK Parti’ye faydası olur mu? Olmaz. Bilakis; ‘Onları denetliyorlar’ yerine ‘Onları çalıştırmıyorlar’ dedirtilirse maşeri vicdanda öyle bir yara açılır ki, bir dahaki seçimlerde CHP’li başkanların başarısızlığı değil AK Parti’nin onları başarısızlığa mahkum etme siyaseti cezalandırılır. ‘Mağdur olan halk bunlardan yaka silker, bize gün doğar’ diye düşünen varsa -ki olmadığını ümit ederim- düşüncesini gözden geçirsin.” (Karar, 19 Nisan 2019)

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan o günlerde yaptığı bir konuşmada “Seçim tartışmalarını geride bırakarak, ekonomi ve güvenlik başta olmak üzere asıl gündemimize odaklanmamız şarttır. Dönem, kızgın demiri soğutma, musafahalaşma, kucaklaşma, birlik ve beraberliğimizi yeniden perçinleme dönemidir” demişti.

Seçimin yenilenmesi gündemde değildi.

Derken pat diye gündeme geldi ve 23 Haziran süreci başladı.

Erdoğan, bu süreçte verdiği bazı mesajlarla, İmamoğlu’nun başkan seçilmesi halinde ona başkanlık yaptırmamaya niyetli oldukları intibaını uyandırdı, daha doğrusu 31 Mart’tan sonraki bir beyanında geçen “topal ördek” ifadesiyle uyandırdığı intibaı kuvvetlendirdi.

Ters tepti bu.

‘Restine rest!’ dedirtti pek çok seçmene.

AK Parti’nin 23 Haziran’daki yenilgisini büyüttü.

Ne var ki bu kıssadan da hisse çıkarılmıyor.

***

Belediye şirketlerine atamalarda yetkinin belediye başkanından alınıp belediye meclisine verilmesi yönündeki talimat Ankara ve İstanbul’da CHP’li belediye başkanlarının başkanlık yapmasına mümkün mertebe mani olunacağına dair apaçık bir işaret.

Basiret bağlanması devam ediyor demek.

Ordu Valisine hakaret meselesi ‘sayesinde’ İmamoğlu’nun -yargılanıp mahkum edilerek- görevden alınmasını ‘dilemeye’ kadar da varıyor…

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum