1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Kısakürek’in Yasaklı Kitabı Basılacak
Kısakürek’in Yasaklı Kitabı Basılacak

Kısakürek’in Yasaklı Kitabı Basılacak

Necip Fazıl Kısakürek’in 1,5 yıl hapis cezası almasına neden olan “Vatan Dostu Vahideddin” adlı kitabı, 29 yıldır yasak kitaplar arasında.

01 Aralık 2011 Perşembe 00:43A+A-

Kitabı basmak isteyen Necip Fazıl’ın oğlu Mehmet Kısakürek, “Neticede düşüncedir bu, düşünceye de kelepçe vurmak mümkün değildir. İnsana, ‘düşünme’ demek mümkün değildir” dedi.

Necip Fazıl Kısakürek’in ilk kez 1968 yılında basılan, hakkında açılan ilk iki davadan beraat etmesine rağmen 12 Eylül askeri yönetimi döneminde açılan dava üzerine yazarına 1,5 yıl hapis cezası getiren kitabı “Vatan Dostu Vahideddin”, 29 yıldır yasaklı.

Kısakürek’in oğlu Mehmet Kısakürek, kitabın ilk kez 1968 yılında basıldığını, bir kaç baskı yaptığını, babası hakkında davalar açılmasına rağmen mahkemelerin beraat kararı verdiğini anlattı.

Ancak 1980 ihtilalinden sonra, babasının 80 yaşlarında olduğu dönemde yeni bir dava açıldığını anlatan oğul Kısakürek, yargılama aşamasında 3 değişik bilirkişi heyetinden rapor alındığını ve raporlarda, “suç unsuruna rastlanmadığı” belirtildiği halde mahkemenin 1,5 yıl hapis cezası verdiğini kaydetti.

Kısakürek, babasının mahkum olarak vefat ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Kitabın üzerinde hâlâ yayın yasağı var. Fakat Allah ömür verirse, ne pahasına olursa olsun ben bunu basacağım. Böyle bir rezalet olamaz. Zaten mahkeme kararını görseniz, çok trajikomik bir karardır. Çünkü, yakın tarihimiz üzerinde uzmanlaşmış bilirkişilerin olumlu raporlarına rağmen bu sonuç çıkıyor.

Biz, kitabın yayın yasağının kaldırılması için hiç bir hukuki girişimde bulunmadık. Çünkü biraz çetrefilli, karmaşık bir iş. Ama sonuç ne olursa olsun biz bunu hem yayınevinin başındaki yetkililer, hem de evlat olarak basmakla mükellefiz. Neticede düşüncedir bu, düşünceye de kelepçe vurmak mümkün değildir. İnsana, ‘Düşünme’ demek mümkün değildir.”

HABERE YORUM KAT

1 Yorum