1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kırmızı olmayan bültenler neden halkın takibinde?
Kırmızı olmayan bültenler neden halkın takibinde?

Kırmızı olmayan bültenler neden halkın takibinde?

Kenan Alpay, medyanın gündem dışı bıraktığı meselelerin nasıl bu kadar gündem olduğunu inceliyor.

22 Mayıs 2021 Cumartesi 14:14A+A-

Halkın gündeminde öncelikle neler var? Çarşıda pazarda neler tartışılıyor? Dost meclislerinde gündem nasıl şekilleniyor? Whatshap gruplarında hangi video ve resimler eşliğinde yazışmalar derinleşip Türkiye’nin geçmişine ve geleceğine dair mevzular şekilleniyor?

Belki benim dikkatimden kaçmış olabilir ama sanki yeni ve sivil anayasa teklifleri üzerine kamuoyu nezdinde kımıldanış düzeyinde olsun pek bir ilgi alaka gözükmüyor. Üzerine sürekli fal açılan ve sık sık canlı yayınlarda cevabı aranan “üç vakte kadar kabine değişikliği olacakmış, doğru mu, listede kimler var?” türü mutat gazetecilik faaliyetleri de iyiden iyiye kabak tadı verdi; bu tür başlıklar üzerine nutuk atanlar, analiz yapanlar epeydir müşteri kıtlığı çekiliyor.

Daha iki gün önce tavan fiyat uygulamasına son verildi ve akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi %54 zamlandı. Bu zam benzinde litre başına 55, motorinde 67 kuruşa denk geliyor. Akaryakıta yapılan zam silsile halinde diğerlerini de getirecek ve bu durum son iki-üç yıldır zaten yüksek olan enflasyonu daha da yükseltecektir. Covid-19 salgını dolayısıyla bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üretim-tüketim ve ticaret dengeleri ciddi darboğazlara girdiği için istihdamda yaşanan sıkıntı işsizliğin artışı şeklinde toplumu vuruyor. En son alınan 17 günlük kapanma süreciyle birlikte belli bir oranda kontrol altına alınan salgın ve bütün gecikmelere rağmen aşı temininde yapılan ilave anlaşmalar topluma biraz daha dişini sıkma yönünde moral veriyor. Ancak mevcut tabloda geriye düşmemek için alınan tedbirlerin pratiğe yansıma biçiminde yaşanan zaaf ve çelişkilerin, aşı temini ve aşılama sürecinin belirsizliğe düştüğü noktalarda tatmin edici ve takvimi hızlandırıcı adımlarla tamamlanması gerekiyor.

Yazının devamı