1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Kırıkkale F Tipi Cezaevinde Hak İhlalleri
Kırıkkale F Tipi Cezaevinde Hak İhlalleri

Kırıkkale F Tipi Cezaevinde Hak İhlalleri

Hapishanelerden gelen mektuplara sitemizde yer vermeye devam ediyoruz.

16 Ocak 2012 Pazartesi 16:55A+A-

HAKSÖZ-HABER

Hapishanelerden gelen farklı sorunlar ya da taleplerle ilgili haber ve yazılara yer vermeye devam ediyoruz. Sol bir davadan tutuklu olan Mesut Çeki’nin Kırıkkale F Tipi Hapishane’de yaşadıkları hak ihlalleriyle ilgili mektubunu okurlarımızla paylaşıyoruz:

Merhaba,

Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’nde Kasım-Aralık 2011 döneminde karşılaştığımız keyfi uygulamaları ve hak gasplarını siz Haksöz okurlarıyla da paylaşmak ve kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.

- 45/1 No’lu genelgede haftada 10 saat olan sohbet hakkımızın sadece 6 saati tanınmakta, yasak hakkımızı 10 saat olarak kullanmamız engellenmektedir. Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü tutsakların ise sohbet dahil hiçbir sosyal hakkı yoktur.

- Dönemsel rahatsızlıkların yanında kronik hastalıkları olan yüzlerce tutuklu/hükümlünün bulunduğu hapishanede revir haftada yalnızca 2 gündür (Salı-Perşembe). Bu nedenle yoğunluk gerekçe gösterilerek o iki günde dahi çıkarılmayıp sağlığımızla oynanmaktadır. Örneğin cuma günü rahatsızlandıysanız revir dilekçesini Salı günü verebilirsiniz ve büyük ihtimalle Perşembe günü çıkartılırsınız. Haftada iki gün revire çıkmak ise açıkça yasaklanmıştır. Bir tutuklu/hükümlü haftada yalnızca bir gün revire çıkabilir!

- Sadık Sabancılar’ın tümör oluşma riski olan akciğer nodülleri vardır. Teşhis ve tedavi yukarıda anlattığımız şekilde geciktirilmektedir.

- Talat Şanlı’ya katarakt ameliyatı için gün verilmiş ancak ameliyat için 2 ay bekleyip gittiği yüksek İhtisas Hastanesi’nde ameliyatı orada yapamayacakları söylenerek geri çevrilmiştir. Ardından Üniversite Hastanesi’ne gitmek için haftalarca sevkini beklemiş ve 23/12/2011’de götürüldüğü Üniversite Hastanesi’nde kelepçeli ameliyat dayatıldığı için ameliyat olmamıştır. Hasta tutsaklar onursuz dayatmalarla, tedavileri engellenerek adım adım sakatlanmalara ve ölümlere sürüklenmektedir.

- Hapishanede işkenceyi protesto ettiğimiz için hakkımızda verilen ziyaret, mektup ve hücre cezalarına (2011/174) itirazımız İnfaz Hakimliği tarafından hapishanede görüşülmek istenmiştir. Hapishanenin duruşma salonuna çevrilen kütüphanesine güvenlik gerekçesiyle teker teker çıkarılarak, ifade ve itirazlarımız İnfaz Hakimi tarafından alınmakta fakat haklarında suç duyurusu yaptığımız idare ve gardiyanlar bu anda salon içi güvenliği sağlamak adına salona doldurulmakta ve bu koşullarda ifade vermemiz dayatılmaktadır.

- Tokat T Tipi Hapishanesi’nden 13/12/2011 tarihinde sevk gelen arkadaşımız Ercan Yıldız’a, girişte onursuz arama dayatılmış, kabul etmediğinde ise zorla soyularak aranmıştır. Kol saati, masa saati ve temizlik malzemelerine keyfi olarak el konulmuş, geri verilmemiştir. Bu sorun her sevkte yaşanan bir hal almıştır.

- Herhangi bir toplatma kararı olmadığı halde kitaplar bandrolsüz olduğu gerekçesiyle tutsaklara verilmemektedir. Bandrol uygulaması yenidir. Öncesinde basılmış tüm kitaplar için hapishane idaresi kendince böyle bir yasak bulmuştur. Mahkemelerin yasakladığı yüzlerce kitaba binlercesini kendisi eklemiştir.

- Artezyen kuyusundan verilen su kireçli ve sağlıksızdır. Bu durum sağlığımıza yönelik açık bir tehlikedir.

- Yıllardır kantinden parası ile aldığımız ve üretim için değerlendirdiğimiz cilt bezi, tutkal, kontrplak, mukavva gibi malzemelerin hücrelere verilmesi yasaklanmıştır. Bu uygulama tutsakların üreterek direniyor olmalarını hazmedememenin bir sonucudur. F tiplerindeki yasakçı anlayışın ifrata vardığının da göstergelerindendir. Keza daha düne kadar koli ile gelen kırtasiye malzemelerinin yasaklanması da bu örneklerden biridir.

- Hücre içinde fotoğraf çekimi yasaklanmıştır. Sadece duvar dibinde fotoğraf çekimi dayatılmaktadır. Tablo ve kısıtlı olanaklarla yarattığımız ürünlerimizin fotoğraflarının çekilmesi de yasaklanmıştır.

- Art arda verilen “iletişim-haberleşme cezaları”nın yanı sıra mektup gönderme ve dağıtımı haftada iki günle sınırlandırılarak, mektupların gönderilmesi ve dağıtılması geciktirilerek iletişim hakkımız fiilen de sınırlandırılmaktadır.

- Dijital saatler yasaklanmış, yasak önce içeriye girenlerin pilleri değiştirilmemiş, başka hapishanelerden sevkle gelen arkadaşlarımızın kolundaki saatler dijital olduğu gerekçesiyle içeriye alınmamıştır.

- Karşılıklı havalandırmaların arasında bulunan duvarlardaki delikleri kapatma bahanesiyle havalandırma hakkımız saatlerce gasp edilmiştir. Havalandırma kapılarının kapatılmasına saatler kala kapılar üzerimize kilitlenmiştir.

- Aynı hücrede kalındığından dolayı fazla televizyon, su ısıtıcı, semaver gibi fazla eşyaları olan arkadaşların bunları diğer hücrelerdeki arkadaşlara yollaması engellenmiş, idare tarafından bu eşyaların aktarılması için idareye “hibe edilmesi” önerilmiştir.

Tüm F Tipi hapishanelerde olduğu gibi Kırıkkale F’de de tecrit saldırısı, keyfi uygulamalar ve hak ihlalleri devam ediyor. 2012’de eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelemizle birlikte tecrit karşıtı mücadeleyi de sürdüreceğiz. Sizin de bu konuda dayanışmacı olacağınıza inanıyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Selam ve saygılarımızla…

Mesut Çeki
Kırıkkale F Tipi Hapishanesi
2 Ocak 2012

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum