1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Kiralık “Karanlık turizm” katil Esed rejimini aklama peşinde…
Kiralık “Karanlık turizm” katil Esed rejimini aklama peşinde…

Kiralık “Karanlık turizm” katil Esed rejimini aklama peşinde…

Katil rejimlerin kendilerini aklama ve meşrulaştırma amacıyla kiraladığı “Dark Turizm” olarak bilinen youtuberlerin son operasyon ülkesi Suriye ve Esed rejimi...

10 Ağustos 2023 Perşembe 19:38A+A-

Esed rejimi, istihbarat elemanlarının eşlik ettiği YouTuber'lar üzerinden halkla ilişkiler faaliyeti sürdürerek aklanma çabalarına devam ediyor. 'Karanlık turizm' olarak bahsedilen Suriye ziyaretlerini konu alan çeviriden satır başları:

kirmizi-3.jpg Aralarında Simon Wilson, “Bald and Bankrupt” yıldızı Benjamin Rich, Janet Newenham ve Gökhan Yıldırım’ın da bulunduğu en az 10 YouTuber Suriye’ye gitti.

kirmizi-3.jpg Videolarda YouTuber’lar çoğunlukla Suriye’yi arabayla geziyor, yerel halkla tanışıyor, Humus ve Şam gibi hükümet kontrolündeki bölgelerdeki restoranları, pazarları ve tarihi yerleri ziyaret ediyor ve rehberleri tarafından tarih dersleri alıyorlar.

kirmizi-3.jpg Suriye’de yabancılar için turlar düzenleyen Suriyeli Ayoub Marotta “Büyümeye çalışan çok sayıda YouTuber var. Bu onlar için bir iş” diye açıklıyor bu ilgiyi.

kirmizi-3.jpg Suriye’ye turist olarak girebilmek için öncelikle ülkenin Genel İstihbarat Müdürlüğü’nden güvenlik izni almak gerekiyor ki bu da ancak Suriyeli bir seyahat şirketinden tur satın almakla mümkün. Tüm bu şirketler faaliyet göstermek için Esed rejiminin onayına ihtiyaç duyuyor.

kirmizi-3.jpg Aktivistlere göre yabancı YouTuber’ların videolarının arka planında görülen “rehberlerin” çoğu aslında sivil kıyafetler giymiş Suriye hükümeti görevlileri.

kirmizi-3.jpg Suriye’de yaşayan foto muhabiri Fared al-Mahlool da “Suriye’yi ziyaret edenlerin Suriye’deki bölgeler arasında tek başlarına serbestçe dolaşmadıklarını fark edebilirsiniz, her yerde onlara eşlik eden Esed rejimine ait istihbarat ajanları var” diyor.

kirmizi-3.jpg Suriyeli insan hakları aktivisti Mohamed al-Neser de YouTuber’ların istemeden de olsa Esed hükümeti tarafından yürütülen “halkla ilişkiler” çabalarının bir parçası olduklarını söylüyor.

kirmizi-3.jpg Bir noktada, Suriye gibi yerleri ziyaret eden çoğu içerik oluşturucusu, ayrıcalıklı konumlarından faydalanırken tehlikeli yerlere seyahat etme eylemi olan 'karanlık turizm' nedeniyle eleştiriliyorlar.

kirmizi-3.jpg Suriye’nin 'karanlık turistler' için bir uğrakyeri olarak popülaritesinin artması ve Esed hükümetinin yeniden politik açılma çalışmaları ile birlikte, eleştirmenler rejimin ülkeyi yeniden markalaştırmaya çalıştığını ve bunda da başarılı olduğunu söylüyor.

Kaynak: serbestiyet

HABERE YORUM KAT

1 Yorum