1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Kilis’te Halep’te ve Şemmare’de Suriyeli Yetimler
Kilis’te Halep’te ve Şemmare’de Suriyeli Yetimler

Kilis’te Halep’te ve Şemmare’de Suriyeli Yetimler

Kilis, Halep ve Şemmare'de yer alan mülteci kamplarında kalan çocukların durumlarını sizinle paylaşıyoruz.

10 Eylül 2013 Salı 18:34A+A-

Suriyeli muhacirlerin imkan bulamayan büyük çoğunluğu kamplarda yaşıyor. Suriyeli yetimler de gerek Suriye dışında gerek içinde kamplarda büyük sıkıntı içindeler. Temel ihtiyaçlarının karşılanması yanında rehabilite de edilmeleri gerekiyor. Gittiğimiz Kilis Elbeyli Kampı’nda, oradan da Suriye içinde Şemmarin-Azez ve Halep Siccin kamplarında gördüğümüz, dokunduğumuz gerçek buydu.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın koordinasyonuyla beraber  İHH çalışanları, gönüllüleri ve Özgür-Der üyelerinden oluşan 14 kişilik  bir bayan ekibiyle 6 Eylül sabahı Kilis’te bulunan Elbeyli Kampı’na ulaştık. Kamptaki  ailelerle ve çocuklarla diyalog kurmak ve etkinlikler yapmak için de hazırlıklı gitmiştik.

İHH’nın Kilis ofis sorumlusu Erhan Yemelek ile bir görüşme yaptık.  Suriye’de yaşanan zulmü ve kampları değerlendiren Erhan Bey Suriye içinde ulaşamadıkları yerin kalmadığını ve 80’den fazla STK ile çalıştıklarının altını çizdi.  Suriye’de şahit olduğu bazı kareleri de aktaran Yemelek, kışın açlıktan ve soğuktan ölen çocuklara şahit olduklarını belirtti.

Elbeyli Kampını ziyarete giden ekibimiz ilk gün kampı gezerek kamp görevlilerinden kamp ile ilgili bilgiler aldık. Kampta bir hafta çocuklarla çalışma yapmayı planlayan ekibimiz, Valiliğin kampa girişe izin vermemesi nedeniyle çalışmamız aksadı. Bunun üzerine İHH’nın Suriye içinde kurmuş olduğu Şemmarin ve Halep-Siccun’daki yetimhaneleri  ziyaret ederek, Suriyeli yetim çocuklarla birlikte oyun oynayıp, resimler yapıp, annelerle sohbet etme imkanımız oldu.

Suriye’de Halep ve Azez bölgesini de gezen ekibimiz yaşanan acı ve mağduriyetlere rağmen kamplardaki yetimlerin hayata tutunma çabalarına, kampların üzerinden Esed’in helikopter ve uçakları geçerken reflekslere yansıyan gerilimlere bizzat tanık oldu. Suriye’deki çadır yetimhanelerden ayrılırken kucak kucağa oynadığımız yetimlerle güçlükle ayrılan ellerimiz hala acıyor.

Dördüncü gün yine Kilis’teydik ve bu sefer şehirde farklı konutlarda bulunan Suriyeli aileleri de ziyaret etmeye çalıştık. İnşallah burada yaşanan tansiyonu ve gördüklerimizi daha geniş anlatmaya çalışırız.

Haber: Zehra Türkmen

Azez Kampı:

azez-kampi-1-001.jpg

azez-kampi-2.jpg

suriye-azezde-scut-fuzesi-duserek-uc-kucuk-kizin-sehit-oldugu-yer.jpg

Halep-Siccun Kampı:

halep---siccun-kampi-1.jpg

halep-siccun-kampi-2.jpg

halep-siccun-kampi-3.jpg

Şemmare Kampı:

semmare-kampi-1.jpg

semmare-kampi-3.jpg

semmare-kampi-4.jpg

HABERE YORUM KAT