1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KEŞMİR

  4. Keşmir'de 133 Gün Sonra İnsanlar Sokakta
Keşmir'de 133 Gün Sonra İnsanlar Sokakta

Keşmir'de 133 Gün Sonra İnsanlar Sokakta

Keşmir'de İslami hareketin genç liderlerinden Wani'nin şehit edilmesinden bu yana devam eden sokağa çıkma yasağı bugün kalktı.

19 Kasım 2016 Cumartesi 11:45A+A-

Keşmirliler bu sabah 133 gün yasağın ardından sokağa çıkmaya başladı.

8 Temmuz günü kurulan bir pusuyla şehit edilen Burhan Wani'nin ardından başlayan eylemlerin önünü alabilmek için Hindistan tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasağı bu sabah itibariyle son buldu.

Hindistan işgali altında bulunan Jammu Keşmir'de 133 gün sonra sokaklara çıkan siviller ilk önce gıda arayışına başladı. İşyerleri ve dükkanlar bu sabah ilk kez kapılarını yeniden açtı.

Sokaklarda okula gitmeye çalışan öğrenciler ve otobüsler seyretmeye başladı.

Keşmirli direniş grupları, iktidardan sivil halkın acil gıda temini ve uzun süren yasak dönemindeki ihtiyaçlarını giderip dinlenmeleri için iki gün resmi tatil ilan edilmesini istedi.

Cammu Keşmir'de, güvenlik güçleriyle bağımsızlık yanlısı gruplardan Hizbul Mücahidin üyeleri arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Burhan Wani'nin şehit edilmesinin ardından on binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Bölgede aylardır süren ve Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı gösterilerde şu ana kadar 90'dan fazla Keşmirli hayatını kaybetti, 3 binden fazla sivil yaralandı.

Hindistan ve Pakistan arasında, İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana tartışma konusu olan Cammu Keşmir'de yaşanan şiddet olaylarında 70 bin kişi hayatını kaybetti.

Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan beri bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT