1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kemalist zihniyet Anıtkabir'i kutsuyor
Kemalist zihniyet Anıtkabir'i kutsuyor

Kemalist zihniyet Anıtkabir'i kutsuyor

Anıtkabir'e yakın bir bölgede cami inşa planına karşı çıkan Mimarlar Odası Başkanının "Anıtkabir anıttan ibaret değil" sözü Kemalist tapınma anlayışını açıkça sergiliyor.

18 Ağustos 2023 Cuma 15:15A+A-

HAKSÖZ HABER

Anıtkabir’e yakın bir alanda cami inşası girişimi önceki gün Cumhuriyet gazetesinde “Anıtkabir’in siluetine cami” başlığıyla büyük bir skandal olarak haberleştirilmişti. Konu hakkında açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediyesinin iddiayı yalanladı ve böyle bir durumun olmadığını savundu. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada şunlar söylendi:

Cami yapılacak alan Gazi Mahallesi’nde olup, zaten hâlihazırda yerleşimin olduğu bir bölgedir. Anıtkabir’e olan mesafesi de 300 metre değil, 1 kilometreden daha fazladır. İmar planı değişikliği yapılan alanla Anıtkabir’in bulunduğu alanın zemin kotu arasında yükseklik farkı 50 metredir. Cami yapılması düşünülen alanda yapılacak yapının Anıtkabir silüetini etkilemeyeceği açıktır.”

Aynı açıklamada imar planı değişikliğinin henüz kesinleşmediği, itirazların değerlendirileceği de belirtilerek bir anlamda Kemalist çevrelerden gelebilecek tepkilere açık olunduğu da ifade edildi.

Belediyenin açıklamasına malum çevrelerden cevap gecikmedi. Konuya ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi: “Anıtkabir sadece anıttan ibaret bir yer değil. Haberde bahsedilen alan bu yerleşkeye 300 metre mesafede, Beşevler Meydanı’nın göbeğinde planlanıyor. Burada açıklanması gereken soru, neden bir eğitim alanını ibadet alanına çeviriyorlar? İki kere hukuk mücadelesinde, yargı ‘iptal kararı’ vermişken ve öğrencilerin yurda ihtiyacı varken, hukukun verdiği kararın neden arkasından dolanılıyor? Neden bir cami alanına ihtiyaç duyuluyor?”

Görüldüğü üzere Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı’nın açıklaması tipik Kemalist hassasiyetleri içeriyor. Tezcan hanım “Neden cami yapılıyor, ihtiyaç yok ki” buyuruyor. Doğru söylüyor, onların camiye ihtiyacı bulunmuyor gerçekten de! Ama Tezcan hanımın sözlerinde asıl dikkat çeken ifade “Anıtkabir’in sadece anıttan ibaret bir yer” olmadığına dair vurgusu.

Kapalı geçmiş ama kast ettiği belli! Özetle Anıtkabir bizim için bir tapınak, kutsanması gereken bir mekandır, bir başka mekanla kıyaslanamaz demek istiyor. 

HABERE YORUM KAT

5 Yorum