1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. KDP ile Devrim Muhafızları Arasındaki Gerilim Büyüyor
KDP ile Devrim Muhafızları Arasındaki Gerilim Büyüyor

KDP ile Devrim Muhafızları Arasındaki Gerilim Büyüyor

Merkezi Kuzey Irak'ta bulunan İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP)'ne bağlı Kürt muhalifler Tahran yönetimine karşı yeniden silahlanıyor.

08 Temmuz 2016 Cuma 15:49A+A-

İran yönetimi içerisinde bulunan İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) ile bağlantılı Kürt muhalifler tek taraflı olarak ateşkesi bozdu. İran Devrim Muhafızları ile İKDP'ye bağlı Kürt muhalifler arasında yaşanan çatışmalarda çok sayıda kişi ölmüştü.

İngilizce yayın yapan The Daily Beast'e bir demeç veren İKDP'nin siyasi lideri Mustafa Hicri, son günlerde İran Devrim Muhafızları ile İKDP arasında yaşanan çatışmalarla ilgili "İran yönetimi Kürt bölgelerinde siyasi ve sivil faaliyetler neredeyse göz açtırmıyor. Bize silaha sarılmaktan başka hiçbir alternatif bırakılmadı" ifadelerini kullandı.

İKDP ofis üyesi Rostam Jahangiri de çatışmaların İran'ın Batı Azerbaycan ve Kürt illerinde başta olmak üzere, Marivan, Saghez, Piranşehr, Sardasht, Oshnavieh, Mahabad, Urmiye ve Servabad gibi şehirlerde yaşandığını belirtti. Jahangiri, İKDP'nin İran Devrim Muhafızları'na saldırılarını yoğunlaştırdığı taktirde İran askerlerinin Kuzey Irak'a bir askeri müdahalede bulunabileceğini de gözardı etmediklerini söyledi

İran'ın en eski Kürt partisi İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP), İran topraklarında varlıklarını devam ettirmede ısrarlı. Parti lideri Mustafa Hicri, olaylar böyle devam ederse daha da saldırgan olacaklarının sinyalini veriyor

İran nüfusunun yüzde 10'unu Kürtler oluşturuyor. Ülkede yasal sayılmayan Kürt partiler, merkez sola yakın olmakla birlikte, parti programlarında 'milliyetçi' fikirler çok daha ön planda. İKDP'nin İran sınırları içerisinde en az iki bin silahlı mensubunun bulunduğu tahmin ediliyor.

İKDP'nin yanı sıra Kürt bölgelerinde PKK'nın İran kolu PJAK'ın da 3 bin civarında silahlı üyesinin olduğu düşünülüyor.

SINIRDAKİ ÇATIŞMALAR RAMAZAN SONUNDA YOĞUNLAŞMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde, İran sınırında saldırıların yoğunlaşması üzerine İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami "İran'a tehdit oluşturan her noktayı hiç tereddüt etmeden yok edeceğiz." açıklamasında bulunmuştu.

IKYB yetkilileri ise bu tehdide, "İran ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasındaki dostane ve tarihi ilişkilere rağmen Komutan Selami'nin ortaya koyduğu tavrı uygunsuz görüp, tehditlerini kabul etmiyoruz" cevabını vermişti.

HABERE YORUM KAT