1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAZAKİSTAN

  4. Kazakistan'daki Gösterilerde 10 Kişi Öldü
Kazakistandaki Gösterilerde 10 Kişi Öldü

Kazakistan'daki Gösterilerde 10 Kişi Öldü

Kazakistan Başsavcısı, gösterilerde 10 kişinin öldüğünü doğruladı, göstericiler üzerine ateş açıldığı iddiasını ise reddetti.

17 Aralık 2011 Cumartesi 10:20A+A-

Kazakistan Başsavcısı Ashat Daulbayev, Mengistav eyaletinde çıkan olaylar ve polisin göstericilerin üzerine ateş açması sonucu 10 kişinin öldüğünü doğruladı.

Bağımsızlık kutlamalarının yapıldığı alana gelen petrol işçilerinin taşkınlık çıkardıklarını ve olaylar sonrası oteller, binalar ve birçok arabanın ateşe verildiğini belirten Daulbayev, olaylara polisin müdahale ettiğini bildirdi. Kazakistan Başsavcısı Ashat Daulbayev, polisin müdahalesi sonucu çıkan çatışmada 10 vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade etti.

Göstericilerin kutlamalar için meydana gelen vatandaşlara saldırdıklarını belirten Daulbayev, halktan sakin olmaları ve sağduyulu olmalarını istedi.

Bölgeden alınan haberlerde çatışmalarda onlarca kişinin yaralandığı da kaydedilmekte. Meydandaki yerel hükümet binasının, bir otelin ve devlet petrol işletmesi binasının ateşe verildiği belirtildi. Kazakistan özel birlikleri bölgeye konuşlandırıldı.

Yüzlerce petrol işçisi daha iyi ücret talebiyle, altı ayı aşkın süredir Canaözen kentinin ana meydanını işgal ediyor. Ancak yetkililer, grevci işçilerin eyleminin yasadışı olduğunu savunuyor.

Canaözen kentindeki çatışmalar Kazakistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasının 20. yıldönümüne rastlıyor.

Başsavcı Daulbeyev, kitlesel gösteriler ardından bir ceza soruşturması açıldığını açıkladı. Başsavcı göstericilere karşı silah kullanıldığı haberleriniyse yalanladı.

HABERE YORUM KAT