1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. Kays Said'in yüksek yargıya müdahalesine tepkiler büyüyor
Kays Said'in yüksek yargıya müdahalesine tepkiler büyüyor

Kays Said'in yüksek yargıya müdahalesine tepkiler büyüyor

Kays Said’in Yüksek Yargı Konseyini feshetmeye niyeti olduğunu açıklamasının ardından, başta yargı kurulları olmak üzere, Meclis ve ülkedeki birçok siyasi partiden, sivil toplum örgütlerinden söz konusu fesih kararının kabul edilmeyeceği duyuruldu.

07 Şubat 2022 Pazartesi 09:49A+A-

Yüksek Yargı Konseyince yapılan açıklamada, “Anayasal ve bağımsız bir kurum olan Konseyin feshi için yasal bir dayanak yok. Kanunlar ve Tunus Anayasası Yüksek Yargı Konseyini feshetme mekanizmasından yoksundur.” ifadelerine yer verildi.

Meclis Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanı'nın atmakta ısrarlı olduğu adımın kabul edilmediği ve yargı için yapılacak herhangi bir reformun anayasal kuralları olduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanı tarafından yargıya yönelik kötüleme kampanyasının takip edildiği belirtilen açıklamada, bunun kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Yüksek Yargın Konseyi'nin yanında yer alındığının altı çizildi.

Demokratik Akim, Tekettül ve Cumhuriyet partileri konuya ilişkin yaptıkları ortak açıklamada, söz konusu adımın reddedildiği ifade edildi.

Onur Koalisyonu Partisi de Said'in açıklamasını kınadıklarını duyurdu.

Demokrasi için Tunuslular Koalisyonu da Said'in Tunusluları bölmeye devam ettiğini belirterek Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını kınadı.

Sivil toplum örgütü olarak Said'in 25 Temmuz kararlarına karşı çıkan aydınları bir araya getiren Koalisyon, benzeri görülmemiş bu saldırıya karşı yargının bağımsızlığı konusunda yargıçlara destek vereceklerini duyurdu.

Tunus Cumhurbaşkanlığı, Said'in, dün İçişleri Bakanlığına yaptığı ziyaret sırasında çekilen görüntülerini paylaşmıştı.

Bakanlıktaki toplantıda geçici bir kararname çıkararak Yüksek Yargı Konseyini feshetme kararı alacağını söyleyen Said, "Şu andan itibaren bu Konsey tarihe karıştığını bilsin. Konsey mevkilerin satıldığı yer haline geldi. Yargıçlar sadakate göre atanıyor. Onların yeri şimdi oturdukları yer değil, sanıkların durduğu yerdir." ifadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT