1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kayıplar İçin Komisyon Kuruluyor
Kayıplar İçin Komisyon Kuruluyor

Kayıplar İçin Komisyon Kuruluyor

Başbakan’ın Cumartesi Anneleriyle yaptığı görüşmenin ardından hükümet, kayıplar ve faili meçhul cinayetler için komisyon kurmayı gündemine aldı.

09 Şubat 2011 Çarşamba 13:16A+A-

Hükümet Hakikati Gördü

Başbakan Tayyip Erdoğan, hafta sonu Dolmabahçe'de Cumartesi Anneleri'yle yaptığı görüşmede gündeme gelen "hakikat komisyonu" ismine bazı kesimler tarafından istismar edilebileceği gerekçesiyle sıcak bakmıyor. Ancak Erdoğan'ın kendisiyle görüşen annelerin ve insan hakları örgütlerinin, Türkiye'nin BM'nin kayıplara dair sözleşmesine bugüne değin imza atmadığını dile getirmeleri üzerine şaşkınlığını gizleyemediği ve Meclis çatısı altında dünyada örnekleri olan hakikat komisyonlarıyla benzer işlev görecek bir faili meçhul komisyonun hazırlıkları için kurmaylarını görevlendirdiği belirtiliyor.

BM sözleşmesi çevriliyor

Hükümete yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan hafta sonundaki toplantının ardından partinin kurmaylarını konunun alt yapı çalışmalarını yapmak üzere görevlendirdi. İlk olarak da toplantıda üzerinde durulan "Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme"nin Türkçeye çevrilmesi için çalışmalara başlandı. Söz konusu anlaşma hakkında Dışişleri Bakanlığı ile de temasa geçilerek bilgi alınacağı kaydedildi. Ayrıca bu anlaşmanın imzalanmasının, Türkiye'nin yakın tarihinde faili meçhullerin aydınlatılması çalışmalarında önemli bir aşama anlamına geleceğini kaydeden kaynaklar "Ancak hakikat komisyonları gibi bir niteleme bazı çevrelerde rahatsızlık yaratabilir. Fakat illa bu isim şart değil. Faili meçhullerin aydınlatılması için Meclis çatısı altında çalışacak yetkili bir komisyonun kurulması önümüzdeki süreçte gündeme gelecektir. Ancak kesin bir tarih telaffuz etmek, kayıp yakınlarının beklenti içine girmesine yol açacağı için doğru değil" diye konuştular.

Minnesota Protokolü inceleniyor

Öte yandan BM'nin toplu mezarların açılmasını hukuki ve tıbbi kurallara bağlayan ve Türkiye'nin de onayladığı "Minnesota Protokolü"nün de söz konusu çalışmalar kapsamında mercek altına alındığı öğrenildi. Ölüm araştırmalarıyla ilgili çok ayrıntılı kurallar içeren ve toplu mezarların açılması işini uzman bir komisyonun yürütmesini öneren Minnesota Protokolü'nün, üzerinde çalışmaların yapıldığı faili meçhulleri araştırma komisyonunun işleyişi ve özellikle bağımsızlığı gibi konularda teknik bir alt yapı oluşturacağı belirtiliyor.

Başbakan şaşırdı

Dolmabahçe'deki toplantıya katılan AKP İstanbul Milletvekili Güldal Akşit, "Hakikat komisyonu ismiyle bir çalışma gündemimizde değil. Ancak toplantıda İHD'lilerin de talepleri doğrultusunda, Meclis çatısı altında bir faili meçhulleri araştırma komisyonunun kurulması fikri üzerinde duruldu" dedi. Erdoğan'ın, heyetin, Türkiye'nin BM'nin kayıplara dair sözleşmesine imza atmadığı yönündeki sözleri üzerine "Bunu inceleteceğim. Neden imzalamamış baktıracağım" dediğini belirten Akşit, şunları söyledi: "Başbakan toplantıdaki bir İHD'linin içerisinde akademisyenlerin de yer alacağı komisyon önerisi karşında, bu komisyonun Meclis çatısı altında oluşturulabileceğini ve belirlenecek çalışma usullerine uygun olarak akademisyenler de dahil herkesten görüş alınabileceğini söyledi. Sayın Başbakan konuşmacıları itinayla dinledi, notlar aldı. İlk defa devletin en üst düzeydeki bir makamı tarafından dinlendiklerini belirten anneler de memnuniyetlerini dile getirdiler."

Akşit, görüşmenin henüz çok yeni olduğunu, söz konusu komisyona dair net ayrıntılardan söz edemeyeceğini ve tarih konusunun da şu an için telaffuz edilemeyeceğini sözlerine ekledi.

Berfo Nine'yi anlattı, vekiller ağladı

Cumartesi Anneleri'yle görüşmesinin ardından Hatay'da yaptığı konuşmada "Hakikat Komisyonu'nun hangi şartlar altında kurulabileceği belli. Ancak biz bu işi insan hakları çerçevesinde ele alıyoruz. İnsan hakları noktasında bir annenin, bir babanın çektiği acıya sorumluluk noktasında olan bizlerin de sorumluluklarımızın gereğini yerine getirmeliyiz, bu bir iane değildir" diyen Başbakan Erdoğan, dün konuyu partisinin dünkü grup konuşmasında gündeme getirdi. Kürsüde, kendisiyle görüşen 103 yaşındaki Berfo Kırbayır'ın hikâyesini anlatan Erdoğan, "Biz bu yola anneler ağlamasın diyerek çıktık" dedi. Erdoğan konuşması sırasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve bazı AKP'li vekillerin gözlerinin yaşardığı görüldü.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında Kırklareli'ndeki jandarma bölgesinde kaybolan Tolga Deniz Ceylan'ın durumuna da değindi: "Annesi ile tekrar tekrar görüşmemiz lazım. Faillerin şu anda Ergenekon'da ismi geçen bazı isimlerle bağlantılarının olduğu söyleniyor. Aldığımız raporların üzerine gideceğiz. Netice almaya gayret edeceğiz."

(Melih Altınok / Taraf)

HABERE YORUM KAT