1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Katliamları Örtmek İçin İsrail Kozu
Katliamları Örtmek İçin İsrail Kozu

Katliamları Örtmek İçin İsrail Kozu

Hizbullah, Suriye’de rejimin gerçekleştirdiği katliam ve tehcir politikalarını gölgelemek için İsrail’i savaşın içine çekmeye çalışıyor.

11 Mayıs 2013 Cumartesi 09:12A+A-

CUMALİ ÖNAL - ZAMAN

Daha önce yaptığı “Suriye’deki rejimin çökmesine izin vermeyeceğiz” açıklamasıyla İslam dünyasının sert tepkisini çeken Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, bu kez “Suriye’den, dengeleri değiştirecek silahlar almaya hazırlandıklarını” duyurdu. İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki bazı tesis ve silahları vurmasından sonra gelen açıklama ile Nasrallah’ın hem Suriye’deki iç savaşın İsrail destekli olduğunu göstermeye çalıştığı hem de Esed rejiminin gerçekleştirdiği vahşeti gölgelemeye çalıştığı belirtiliyor.

Örgütün 25. kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı radyo konuşmasında Nasrallah, elde edecekleri silahları Suriye’nin İsrail’e karşı misillemesinde kullanacaklarını söyledi. Nasrallah, bölgedeki dengeleri değiştirmek için her türlü gelişmiş silahı kabul edeceklerini de açıkladı. Nasrallah’ın “Bu silahları halkımızı, ülkemizi ve kutsal mekânlarımızı korumak için kullanacağız.” yönündeki açıklaması ise Hizbullah’ın Suriye’deki Sünni direnişçilere karşı fiili olarak savaştığının en açık ifadesi olarak değerlendiriliyor.

Başta başkent Şam ile Şam’ı Akdeniz sahiline bağlayan yol üzerindeki stratejik Kusayr kenti olmak üzere Suriye’deki pek çok kent ve noktada İran ve Irak’tan gelen Şii militanlarla birlikte Sünni direnişçilere karşı savaşan Hizbullah örgütü, Suriye’deki gidişatı varlığı için de hayati olarak değerlendiriyor. Hizbullah, Sünni Müslümanlara karşı savaşmadığını göstermek için de sık sık Suriye’deki iç savaşı İsrail’in “tezgâhladığını” öne sürüyor. Hizbullah örgütü, Suriyeli direnişçilerle savaşta öldürülen örgüt mensuplarının da İsrail ile savaş sırasında hayatını kaybettiklerini belirterek İslam dünyasından gelebilecek tepkileri gidermeye çalışıyor.

İsrail, geçtiğimiz hafta Suriye’ye düzenlediği iki saldırıda Hizbullah’a giden füzeleri vurduğunu açıklamıştı. Ancak uzmanlar, İsrail’in Suriye’deki tüm gelişmeleri yakından takip ettiğini, bu tür gelişmiş silahların daha çok Suriyeli direnişçilerin eline geçmesinden büyük bir endişe duyduğunu belirtiyor.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

4 Yorum