1. HABERLER

  2. HABER

  3. Katliamı Reddeden ABD'li Asker Hapiste
Katliamı Reddeden ABDli Asker Hapiste

Katliamı Reddeden ABD'li Asker Hapiste

Irak savaşından çocuklara ateş etmek istemediği için kaçan ABD'li kadın asker, iltica ettiği Kanada'dan sınırdışı edildi ve ABD'de hapse atıldı

02 Mayıs 2013 Perşembe 11:44A+A-

Irak savaşından firar eden 30 yaşındaki Amerikalı kadın asker Kimberly Rivera, ABD Askeri Mahkemesi tarafından 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kıdemli onbaşı Kimberly, Colaroda'da görülen duruşmasında, Amerikan Ordusu Irak'tan çekildikten 16 ay sonra ilk kadın asker olarak ceza aldı. Kimberly'den önce aynı suçtan dolayı birçok erkek asker de hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Amerikalı kadın asker Bağdat yakınlarındaki 'Loyalty' isimli üste aylarca görev yaptı. Askeri papazla yaptığı görüşmelerde Irak'taki görevi icabı çocuklar üzerine ateş edemeyeceğini söyledi ve vicdanının rahat olmadığını bildirdi. Kimberly de birçok Amerikan askeri gibi gönüllü olarak Irak'a gelenler arasındaydı.

Kimberly, Irak savaşındaki görevi 1 yılı doldurduktan sonra 2007 yılında ABD'ye izinli olarak geldi. Fakat tekrar Irak'a gönderileceğini haber alınca eşi ve çocuklarıyla birlikte Kanada'ya kaçtı. Kimberly'nin Kanada'daki iltica talebi de kabul edilmedi. Daha sonra oturum izni için yaptığı başvuru da geri çevrildi. 19 bin Kanadalı, Kimberly'ye insani nedenlerden dolayı bu ülkede kalma izni verilmesi için başlatılan imza kampanyasına destek verdi. Güney Afrikalı Başpiskopos Desmond Tutu ve 'Gaziler için barış' isimli Amerikan grubunun da kadın askerin kalması için çalışmaları bir sonuç vermedi.

Geçtiğimiz yılın sonunda Kanada'dan çıkarılan Kimberly, sınırda askeri polis tarafından tutuklanarak hapse atıldı. O günden bu yana engelli eşi ve 4 çocuğu yalnız kalan Kimberly'nin beşinci çocuğunu da hapiste dünyaya getireceği belirtiliyor.

Hem izin almadan Kanada'ya gittiği, hem de firar suçundan yargılanan Kimberly'nin, askerlik mesleğini bırakmak istemesi de, avukatının 'görevine sadık olmayan bir askerin tekrar göreve dönmemesinin belki de bazı hayatların kurtulmasına neden olur' tezi de askeri mahkeme tarafından kabul görmeyen ABD'li kadın asker, 10 ay hapis yatacak.

Vietnam savaşında firar eden binlerce Amerikan askeri, Kanada'ya iltica etmişti. Şu sıralarda Irak savaşından kaçan yaklaşık 200 Amerikan askeri de Kanada'da yaşıyor. Kanada'nın muhafazakar Başbakanı Stephen Harper, Obama'nın politikasından ziyade önceki başkan Bush'a daha yakın siyaset takip ettiğinden bu ülkedeki kaçak Amerikan askerlerinin durumunun giderek zorlaştığı belirtiliyor. 

Doğruhaber

HABERE YORUM KAT