1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Katil İsrail Hamas'ın ateşkes önerisini reddetti, Katar'a heyet gönderdi
Katil İsrail Hamas'ın ateşkes önerisini reddetti, Katar'a heyet gönderdi

Katil İsrail Hamas'ın ateşkes önerisini reddetti, Katar'a heyet gönderdi

Teklife göre Hamas, 700-1000 arasında Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında serbest bırakılacak İsrailliler arasında kadın, çocuk, yaşlı ve hasta rehinelerin de yer alacağını söylemişti.

16 Mart 2024 Cumartesi 11:45A+A-

Netanyahu'nun ofisi Cuma günü yaptığı açıklamada Hamas'ın son rehine anlaşması önerilerini gerçekçi bulmadığını ancak olası bir anlaşma konusunda İsrail'in tutumunu görüşmek üzere bir heyetin Katar'a gideceğini söyledi.

Açıklamada Netanyahu'nun 1.4 milyondan fazla insanın barındığı güney Gazze şehri Refah'a askeri operasyon planlarını onayladığını ve ordunun operasyonel konulara ve sivil nüfusun tahliyesine hazırlandığını söyledi.

Hamas'ın ateşkes teklifi

Hamas'ın Gazze'de ateşkes çağrısı, Reuters tarafından ele geçirilen teklife göre, 100'ü müebbet hapis cezasına çarptırılmış olan Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını içeriyor.

Teklife göre Hamas, 700-1000 arasında Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında serbest bırakılacak İsrailliler arasında kadın, çocuk, yaşlı ve hasta rehinelerin de yer alacağını söyledi. İsrailli "kadın askerlerin" serbest bırakılması da buna dahil.

Son teklife göre Hamas, ilk aşamada rehine ve tutukluların takasının ardından kalıcı ateşkes için bir tarih üzerinde mutabık kalınacağını ve ilk aşamanın ardından İsrail'in Gazze'den çekilmesi için bir takvim üzerinde anlaşmaya varılacağını söyledi.

Hamas, planın ikinci aşamasında her iki taraftan da tüm tutukluların serbest bırakılacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT