1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Katil İsrail Gazze için "çok uluslu askeri güç" kurmayı planlıyor
Katil İsrail Gazze için "çok uluslu askeri güç" kurmayı planlıyor

Katil İsrail Gazze için "çok uluslu askeri güç" kurmayı planlıyor

Üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrailli askeri ve savunma yetkililerinin geçtiğimiz haftalarda Mısır dahil üç Arap ülkesinin temsilcileriyle bu konuyu görüştüğünü söyledi.

31 Mart 2024 Pazar 16:12A+A-

İki üst düzey İsrailli yetkilinin Axios'a verdiği bilgiye göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bu hafta Washington'a yaptığı ziyaret sırasında Gazze'de "asayişin sağlanması ve insani yardım konvoylarına eşlik edilmesi amacıyla" Arap ülkelerinden askerlerin de yer alacağı çok uluslu bir askeri güç kurulması olasılığını gündeme getirdi.

Neden önemli?
İsrail, BM'nin kıtlığın eşiğinde olduğunu açıkladığı Gazze'de yardım dağıtımını iyileştirmek için yoğun baskı altında. İsrailli yetkililer ayrıca çok uluslu bir gücün Gazze'de Hamas yönetimine alternatif bir yapı kurulmasına yardımcı olabileceğine inanıyor. Üst düzey bir İsrailli yetkili, "Böyle bir hamle Gazze'de bir yönetim kurulmasını sağlayacaktır.” dedi.

Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Dışişleri Bakanı Tony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile yaptığı görüşmelerde böyle bir girişim için ABD'den siyasi ve maddi destek istedi.

İsrailli yetkililere göre öneri, "bir Arap gücünün süreli bir geçiş dönemi için Gazze'de kalması ve ABD'nin kıyı açıklarında inşa edeceği geçici iskelenin güvenliğinden ve yardımların halka ulaşması, yağmalanmaması ve Hamas'ın kontrolü altında olmaması için insani yardım konvoylarına eşlik etmekten sorumlu olmasını” kapsıyor.

Planın perde arkası
Üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrailli askeri ve savunma yetkililerinin geçtiğimiz haftalarda Mısır dahil üç Arap ülkesinin temsilcileriyle bu konuyu görüştüğünü söyledi.

İsrailli yetkili, "Hem Biden yönetiminin bu konuyu görüşmeye istekli olması hem de Arap ülkelerinin bu fikre açık olması açısından bu girişimin desteklenmesi konusunda ilerleme var" dedi.

Bu fikre sıcak bakan ülkelerden birinden bir Arap yetkili Gallant'ın "Arapların pozisyonunu yanlış anladığını" söyledi.

Yetkili, Arap ülkelerinin şu anda yardım konvoylarının güvenliğini sağlamak için asker göndermeye hazır olmadıklarını, ancak savaştan sonra barışı koruma gücü için asker göndermeyi düşünebileceklerini söyledi.

Arap yetkiliye göre o zaman bile bu gücün ABD komutası altında olması ve iki devletli bir çözüm için çalışma bağlamında oluşturulması gerekecek.

Üst düzey bir ABD'li yetkili çok uluslu güç fikrinin Blinken'in geçen hafta Kahire'de çeşitli Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmeler sırasında gündeme geldiğini söyledi.

ABD'li yetkili, Mısır'ın bu fikri değerlendiren başlıca ülke olduğunu ancak Arap güçlerinin Gazze'ye gönderilmesi için Filistin Yönetimi'nin resmi davetinin gerekeceğini ve bunun da iki devletli bir çözümün siyasi bağlamında gerçekleşeceğini söyledi.

ABD'li yetkili fikrin yaratıcılığına övgüde bulunmakla birlikte, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye müdahil olmasına ve iki devletli bir çözüme karşı çıkması nedeniyle yakın vadede bu fikrin desteklenme şansının nispeten düşük olduğunu söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

İsrailli yetkililer, Gallant ve diğer üst düzey İsrailli savunma yetkililerinin ABD ve muhtemel Arap katılımcılarla teklif üzerine müteakip görüşmeler yapmasının beklendiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT