1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Katil İsrail, 12 yaşındaki çocukları “yetişkin” gibi yargılayacak
Katil İsrail, 12 yaşındaki çocukları “yetişkin” gibi yargılayacak

Katil İsrail, 12 yaşındaki çocukları “yetişkin” gibi yargılayacak

Siyonist çete "terör" suçlamasının 12 yaşına kadar indiren tasarıyı onayladı.

28 Mart 2024 Perşembe 13:15A+A-

Knesset alt komitesi 12 ila 14 yaşındaki çocukların terör suçlamasıyla hapsedilmesine olanak tanıyan yasa tasarısını onayladı.

İsrail Meclisi (Knesset) Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu, terör gerekçesiyle adam öldürme suçundan hüküm giyen 12 ila 14 yaş arasındaki küçüklerin hapsedilmesine olanak tanıyan bir yasa tasarısına onay verdi.

Times Of Israel’in aktardığına göre tasarı, terörle ilişkilendirilen cinayet veya cinayete teşebbüsten şüpheli bir çocuk, yetişkinlerle aynı tutukluluk sürelerine tabi olacak.

Knesset’ten yapılan İngilizce açıklamada, “Yetkililerin cinayet, cinayete teşebbüs ya da adam öldürme gibi ciddi suçlardan hüküm giymiş reşit olmayan bir kişiyi 14 yaşından küçük olsa bile hapsetmesine olanak tanıyan ‘Gençlik Yasa Tasarısı’ salı gecesi ikinci ve üçüncü okumalardan geçti” denildi.

Açıklamada son aylarda meydana gelen saldırıların ciddiyetinin “küçükler de dahil olmak üzere daha agresif bir yaklaşım gerektirdiği” iddia edildi.

Açıklamada Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sağcı Likud partisinden milletvekili ve tasarının mimarı Anat Berko’nun “Kalbinden bıçaklanarak öldürülenler için çocuğun 12 ya da 15 yaşında olması fark etmez” sözlerine yer verildi.

AFP’nin bildirdiğine göre Ekim ayından bu yana en az 34 İsrailli, iki Amerikalı, bir Eritreli ve bir Sudanlı Filistinliler tarafından öldürüldü. İsrailli yetkililere göre çoğu bıçaklı, silahlı ya da arabalı saldırılarda olmak üzere 219 Filistinli de öldürüldü.

Adalet Bakanı Ayelet Shaked geçen yıl bakanlık komitesinin önüne geldiğinde tasarıya tam destek verdi. Medyanın aktardığına göre Şaked, “Ahmed Manasra gibi teröre bulaşan ve Yahudi sivillerin ölümünü isteyen gençlere yasalar merhamet göstermeyecektir” dedi.

Filistinli Manasra, 2015 Ekim ayında bıçaklı bir saldırıda iki İsrailliyi öldürmeye teşebbüsten hüküm giymişti. Olay yaşandığında 13 yaşındaydı.

15 yaşındaki kuzeniyle birlikte Kudüs’ün kuzeyindeki Pisgat Zeev mahallesinde 20 yaşındaki bir güvenlik görevlisini ve 12 yaşındaki bir çocuğu bıçaklayarak ağır yaraladı. Kuzen güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürülürken, Manasra’ya kaçarken bir araba çarptı. Doğu Kudüs’te ikamet eden Manasra, mevcut şiddet olaylarında İsrail sivil mahkemesi tarafından mahkûm edilen en genç Filistinli oldu. Manasra ilk önce 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı, daha sonra İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından bu ceza 9 buçuk yıla indirildi.

İsrailli insan hakları grubu B’Tselem tasarıyı ve İsrail’in Filistinli gençlere yönelik muamelesini eleştirdi.

B’Tselem’den çarşamba günü yapılan açıklamada, “İsrail bu çocukları hapse göndermek yerine, işgal altında değil, onurlu ve özgür bir şekilde büyüyebilecekleri okullara gönderse daha iyi olur. Bu tür gençleri hapsetmek, onların daha iyi bir gelecek şansını ellerinden almaktadır” denildi.

Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilere uygulanan askeri yasalar halihazırda 12 yaşındaki çocukların hapsedilmesine izin veriyor. Batı Şeria’da yaşayan 12 yaşındaki Filistinli bir kız çocuğu, askeri mahkeme tarafından cinayete teşebbüsten suçlu bulunarak dört ay hapis cezasına çarptırılmış ve Nisan ayında serbest bırakılmıştı.

Kaynak: Harici

HABERE YORUM KAT

2 Yorum