1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Katil İran’dan Esed Karşıtlarına ‘Bitirici Hamle’ Kararı
Katil İran’dan Esed Karşıtlarına ‘Bitirici Hamle’ Kararı

Katil İran’dan Esed Karşıtlarına ‘Bitirici Hamle’ Kararı

Esed rejimi, Rusya ve İran'ın savunma bakanları Tahran’da buluştu. İran tarafı, "Terörist gruplara karşı bitirici hamle yapma konusunda kararlıyız" dedi.

10 Haziran 2016 Cuma 17:20A+A-

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran Savunma Bakanı Hüseyin Dahkan ve Esed’in Savunma Bakanı Fehd Casim Freyc’in İran'ın başkenti Tahran’da yaptığı toplantıdan muhalif gruplara karşı daha sıkı operasyon kararı çıktı.

Toplantıdan sonra açıklama yapan Dahkan, "Terörist gruplara karşı bitirici bir hamle yapmak konusunda kararlıyız" diye konuştu.

İranlı yetkili, bu amacı gerçekleştirmek için bu grupların siyasi destek ve geniş çaplı operasyon yürütecek kadar silah almasını engellemek gerektiğini savundu.

"Yolun sonuna kadar gitmeye hazırız"

Toplantıda yapılan görüşmelerin sonucunun "önümüzdeki günlerde belli olacağını" söyleyen Dahkan, "Bu teröristler ve onları destekleyenler, karşısındakilerin yolun sonuna kadar gitmeye hazır olduğunu ve olacağını bilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Suriye’de bir ateşkesi desteklediklerini savunan İranlı yetkili bunun "terörist" grupları güçlendirmemesi gerektiğini ifade etti.

Dahkan ayrıca Suriye rejiminin ordusunu güçlendirmenin, toplantının önemli gündem maddelerinden biri olduğuna işaret etti.

Rusya Savunma Bakanlığı toplantıdan önce yaptığı açıklamada, müttefik ülkelerin IŞİD ve Nusra Cephesi ile mücadele meselesinde hangi konuların öncelikli olduğuna karar vereceğini söylemişti.

Üç müttefikin görüş ayrılığı

Üç müttefik, bu toplantıyı düzenleyerek Suriye konusunda aynı çizgide olduklarının altını çizmek istedi. Ancak bu ülkeler Suriye krizinin çözümüyle ilgili bazı noktalarda farklı görüşlere sahip.

Rejim ve İran askeri çözümde sonuna kadar gitmeye hazır olduklarını her fırsatta dile getirirken Rusya her zaman Suriye’de siyasi çözümden başka bir alternatif olmadığını söyleyip, muhalifler ile rejim arasındaki müzakerelerin devam etmesi için uluslararası toplumla işbirliği yürütüyor. 

Suriye’de 3 gün önce parlamento karşısında konuşan Şam rejiminin Cumhurbaşkanı Beşşar Esed ise hâlâ askeri çözüme bağlı olduğunun altını çizmişti. Esed, "Palmira’yı nasıl IŞİD’den kurtardıysak Suriye toprağının her zerresini aynı şekilde kurtaracağız. Zaferden başka bir seçeneğimiz yok" diye konuşmuştu. Ancak Şubat 2016’da Esed’in yaptığı benzer bir açıklama Moskova’ya sorulduğunda Kremlin’den bir tepki gelmişti. Kremlin Sözcüsü, "Suriye’de siyasi çözümün alternatifi yok" diyerek Eylül 2015’ten beri Suriye’de askeri bir operasyon yürüten Rusya’nın bu konuda Şam’la hemfikir olmadığını ortaya koymuştu.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum