1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Katil Esed: Soçi Anlaşması Geçici, İdlib'in Tamamını Ele Geçireceğiz
Katil Esed: Soçi Anlaşması Geçici, İdlib'in Tamamını Ele Geçireceğiz

Katil Esed: Soçi Anlaşması Geçici, İdlib'in Tamamını Ele Geçireceğiz

Suriye rejimi lideri katil Beşar Esed, Soçi anlaşmasına dair açıklamalar yaptı.

08 Ekim 2018 Pazartesi 10:52A+A-

 

Suriye rejimi lideri katil Beşar Esed, Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib mutabakatını "geçici bir önlem" olarak tanımladı ve muhaliflerin elinde kalan en önemli bölge olan İdlib'in rejimin eline geçeceğini söyledi.

Suriye rejimi haber ajansı SANA, Beşar Esed'in Baas Partisi'nin merkez yürütme komitesi toplantısında, "Mutabakat, devletin kan gölünü durdurmak da dahil olmak üzere cephede pek çok kazanım elde etmesini sağlayan geçici bir önlem" dediğini aktardı.

Esed toplantıdaki konuşmasını, "İdlib ve teröristlerin kontrolü altında olan diğer Suriye toprakları da Suriye devletine dönecek" şeklinde sürdürdü.

Verilen süre 15 Ekim'e kadar

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 17 Eylül'de Suriye'nin İdlib bölgesinde rejim ile muhaliflerin elindeki alanlar arasında silahtan arındırılmış bir bölge kurulmasına karar vermişti.

Suriye'deki muhalifler, ağır silahlarını İdlib'deki silahtan arındırılmış bölgeden çekmeyi günler içinde tamamlamayı beklediklerini söylüyorlar.

Mutabakata göre, 15 Ekim tarihine kadar İdlib'de muhalifler ile Suriye ordusu arasındaki temas hattında 15-20 kilometre genişliğinde silahtan arındırılmış bir bölge kurulacak.

10 Ekim tarihine kadar tüm muhaliflerin ellerindeki füze sistemleri, top ve tank gibi ağır silahları bölgeden çekmeleri planlanıyor.

Türk ve Rus ordusuna bağlı birliklerin, silahtan arındırılmış bölgede devriye gezmeleri de üzerinde anlaşmaya varılan bir diğer nokta oldu.

Bu anlaşmanın ardından İdlib'e bir süredir beklenen saldırının şu aşamada yapılmasından vazgeçildiği açıklanmıştı.

Kaynak: BBC Türkçe

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum