1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Karşılıksız Çek Suçlarına "Çalış-Öde" Sistemi Geliyor
Karşılıksız Çek Suçlarına "Çalış-Öde" Sistemi Geliyor

Karşılıksız Çek Suçlarına "Çalış-Öde" Sistemi Geliyor

TBMM'ye sunulacak yeni infaz paketinde "karşılıksız çek" suçuna yeni düzenleme geliyor. Buna göre bu suçun hükümlüleri hapis cezası yerine "çalış-öde" sistemi ile borcunu ödeyecek.

22 Şubat 2020 Cumartesi 12:07A+A-

AK Parti, Meclis'e gelmesi beklenen yeni infaz paketine, "karşılıksız çek" suçuna denetimli serbestlik getiren bir düzenleme eklemeyi gündemine aldı. "Çalış-öde" olarak isimlendirilen modele göre, karşılıksız çekten dolayı alınan hapis cezası kaç ay ise kişinin borcunun o kadar ay takside bölünmesi planlanıyor. Karar'ın aktardığına göre hükümlü kişinin, taksitleri ödeyip, makbuzunu getirerek ilgili karakolda imza atması; borç bittiği zaman kişinin cezasının da tamamlanması öngörülüyor.

2016'DA DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTI

Hükümet, AB'ye uyum çerçevesinde, "ekonomik suça ekonomik ceza" ilkesi doğrultusunda 2016'da Çek Kanunu'nda değişiklikler yapmıştı. Yapılan düzenleme ile karşılıksız çekin fiili yaptırımı adli para cezası olarak düzenlenmiş ve yasa maddesinde, "... çekle ilgili olarak 'karşılıksızdır' işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikayeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, bin 500 güne kadar adli para cezasına hükmolunur" denilmişti.

DENETİMLİ SERBESTLİK GELİYOR

Yasaya göre, verilen adli para cezalarının ödenmemesi durumunda, bu ceza, "kamuya yararlı" bir işte çalıştırma kararı verilmeksizin doğrudan hapis cezasına çevriliyor. Yaklaşık 200 bin kişinin karşılıksız çekten hapis cezası tehdidi ile karşı karşıya olduğu bilinirken, Meclis gündemine gelmesi beklenen yeni infaz paketi ile "karşılıksız çek" suçuna da denetimli serbestlik getirilmesi planlanıyor.

YENİ MODEL TEKLİF EDİLDİ

Milliyet'te yer alan habere göre, AK Parti'nin infaz paketi ile ilgili çalışmaları sürerken, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül önceki gün Meclis'te bazı grup yöneticileri ile bir araya geldi. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu'ndan isimler ile bazı Yargıtay üyeleri de katıldı. Toplantıda, karşılıksız çek suçu ile ilgili yeni bir model önerisi değerlendirildi.

BORÇ BİTTİĞİ ZAMAN CEZASI TAMAMLANMIŞ OLACAK

"Çalış-öde" olarak isimlendirilen modele göre, karşılıksız çekten hapis cezası alan kişinin, denetimli serbestlikten yararlanması öngörüldü. Buna göre, alınan hapis cezası kaç ay ise kişinin borcu o kadar ay takside bölünecek. Hükümlü kişi, taksitleri ödeyip, makbuzunu getirerek ilgili karakolda imza atacak. Tüm borç bittiği zaman kişinin cezası da tamamlanmış olacak.

HABERE YORUM KAT