1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Karadavi'den Referandumu Boykot Çağrısı
Karadavi'den Referandumu Boykot Çağrısı

Karadavi'den Referandumu Boykot Çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Karadavi, darbe yönetimine meşruiyet kazandıracak Mısır'da anayasa referandumunu boykot çağrısında bulundu.

07 Ocak 2014 Salı 17:15A+A-

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, Mısır'da 14-15 Ocak'ta yapılması planlanan anayasa referandumuna katılmanın, darbe yönetimine meşruiyet tanıma anlamına geleceği gerekçesiyle dinen uygun olmadığını savundu.

Katar'da ikamet eden Karadavi, "Darbecilerin anayasasını boykotun lüzumuna dair fetva" başlıklı açıklamasında, "Darbeci rejimi güçlendirmek, meşruiyet kazandırmak ya da gücünü sağlamlaştırmak anlamına gelen anayasa referandumuna katılmak ve herhangi bir şekilde katkıda bulunmak günahtır ve şer'an haramdır" ifadesine yer verdi.

Karadavi ayrıca, "anayasa taslağı olarak adlandırılan vesikanın", bu türden çalışmalara ehliyetli olmayan kimseler tarafından hazırlandığını ve bu nedenle hukuki ve dini açıdan hiçbir değerinin olmadığını savundu. Karadavi, anayasa taslağının sadece onu hazırlayanlar ve onları atayanları temsil ettiğini ifade etti. 

Referandumun şeffaflığı ve inandırıcılığı konusunda da şüphelerinin olduğunu dile getiren Karadavi, "Mısır'da halk iradesinin kökünün kazındığı, önceki seçim ve halk oylamalarının hiçe sayıldığı, halkın vekillerinin ve bakanlarının hapislere atıldığı bir ortamda seçimlerin güvenilirliğinin garantisi nedir?" sorusunu yöneltti.  

Biblavi:  "Referandum Bayramına" Katılmaya Davet Ediyorum

Öte yandan Mısır Başbakanı Hazım el-Biblavi ise Noel kutlamaları çerçevesinde ziyaret ettiği Kahire'deki Abbasiye Katedrali'nde yaptığı açıklamada, anayasa referandumuna değindi.

Halk oylamasını "bayram" şeklinde nitelendiren Biblavi, "Tüm Mısır halkını, vatandaşlık görevini yerine getirmeye, 'referandum bayramına' katılmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

Yeni dönemde önceliklerinin "Süveyş Kanalı Projesi" olduğunu dile getiren Biblavi, "Eğer Süveyş Kanalı'nı kalkındırma projesinde başarılı olursak, Mısır ekonomisine büyük katkısı olacak" dedi.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT