1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Kamu görevlilerine trafikte hız sınırı yok
Kamu görevlilerine trafikte hız sınırı yok

Kamu görevlilerine trafikte hız sınırı yok

Konyalı avukatın, aracıyla hız limitini aştığı gerekçesiyle yazılan trafik cezası, başvurusu üzerine kamu görevini yaptığı gerekçesiyle iptal edildi.

11 Ağustos 2022 Perşembe 11:30A+A-

Konya'da Avukat Adem Akyürek, Bursa’da yaptığı duruşmasından aracıyla dönerken hız limitini aştığı gerekçesiyle yazılan ‘1399 lira idari para cezasını’ kamu görevi yaptığını belirterek iptal talebinde bulunarak cezayı iptal ettirdi. Kararın emsal teşkil edebileceğini belirten Akyürek açıklamasında bunları söyledi:

“İtirazımın gerekçesi olarak, kamu görevi yaptığımı, duruşmalara yetişmem gerektiğini, avukatın kamu görevi yapmasından dolayı duruşmaların saatinde alınması ilkesini belirterek itirazda bulundum. İtirazım neticesinde sayın mahkeme gerekçelerimi geçerli kabul ederek tarafıma düzenlenen trafik para cezası tutanağını iptal etti.”

Mahkeme kararı iptal etti

Yaşadıklarını anlatan Akyürek, şunları söyledi:

''04 Kasım 2021 tarihinde Bursa ilindeki duruşmadan Konya'ya dönerken Afyonkarahisar'ın Çay istikametinde iken 108 kilometre hızla gittiğim sırada tarafıma bir idari para cezası tutanağı düzenlendi. Bölünmüş yol tabir ettiğimiz yol. Buradaki hız limitlerini bir anda 70'e çekerek tuzaklama tabir ettiğimiz sistemle yazılan bir trafik para cezası tutanağı tebliğ edildi tarafıma. Bu tutanağa karşılık Çay Sulh Ceza Hâkimliği’ne itirazda bulundum.
İtirazımın gerekçesi olarak, kamu görevi yaptığımı, duruşmalara yetişmem gerektiğini, avukatın kamu görevi yapmasından dolayı duruşmaların saatinde alınması ilkesini belirterek itirazda bulundum. İtirazım neticesinde sayın mahkeme gerekçelerimi geçerli kabul ederek tarafıma düzenlenen trafik para cezası tutanağını iptal etti. İptal gerekçesinde de avukatın kamu görevi yaptığını, duruşmaların saatinde alınması gerektiğini, duruşmaya yetişmesi gereken avukatın da hız yapabileceğini belirterek kararı iptal etti.''

'Karar emsal teşkil edebilir'

Kararın emsal teşkil edebileceğini belirten Akyürek şunları söyledi:

''Bugüne kadar kamu görevlisi olan bir avukatın yapmış olduğu hız tespitlerinde herhangi bir iptal yoktu. Daha önceki kararlar hep emniyet şeridinin ihlali noktasındaki kararlar iptal edilmişti; ancak bölünmüş yollardaki tutanak ilk olarak kayda geçti. Ancak bütün kamu görevlileri, bu kararı emsal alarak yaptıkları hızdan dolayı cezalarının iptal edeceği anlamına gelmesin.

Bu kendi özelinde değerlendirilmesi gereken, delillerinin kendi özelinde değerlendirildiği bir karardır. Dolayısıyla bu tam anlamıyla bütün kamu görevlilerinin yapmış olduğu hız ihlallerinde emsal teşkil edecek bir karar değildir. Onun altını özellikle çizmek istiyorum. Kendi özelinde, kendi geçerli bahaneleri olan bir karardır."'

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT

8 Yorum