1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Kahire’de Gerçekleşen İlk Ölüm (FOTO)
Kahire’de Gerçekleşen İlk Ölüm (FOTO)

Kahire’de Gerçekleşen İlk Ölüm (FOTO)

Bu ayın başında Mursi taraftarlarının, darbe karşıtı direnişinde verdikleri ilk şehidin fotoğrafları ve o an…

21 Temmuz 2013 Pazar 18:50A+A-

HAKSÖZ-HABER

Yusuf Sayman, Mursi taraftarlarının Mısır’da askerî darbeye karşı sivil direnişe başlamalarının ardından Mısır ordusunun kafasından vurarak şehit ettiği İhan mensubu Muhammed Subhi’nin vurulma anını kare kare fotoğraflamıştı. Sayman, o an’ı Newsweek’te paylaştı:

Yusuf Sayman’ın haberi:

5 Temmuz günü pek çok Mısırlının görevden alınan cumhurbaşkanları Muhammed Mursi’nin tutulduğuna inandıkları Kahire’deki Cumhuriyet Muhafızları binasının önündeydim. Askeri birlikler yoğun bir şekilde çevreyi kuşatmış, yolu bariyerlerle kapatmıştı. Yolun diğer tarafında ise binlerce Mursi taraftarı toplanmıştı.

İki gün önce henüz Mursi Mısır cumhurbaşkanı iken tam bu noktada bir başka eylemi fotoğraflamıştım. Fakat o sahne çok farklıydı. Mısır Genelkurmay Başkanının televizyonlardan Mursi’nin görevden alındığını ilan etmesinden birkaç saat önce Mursi karşıtları Mursi’nin istifası çağrısıyla aynı yerde eylem yapıyorlardı. Girişte ne askeri araçlar, ne bariyer bulunuyordu. Sadece birkaç asker aralarında sohbet ediyorlardı. Bir subay topluluğa kapıya çok fazla yaklaşmamalarını söylediğinde, göstericiler subaya tezahürat yapmaktaydılar.

Bu topluluk ise hararetliydi. Mursi yanlıları kızgın bir şekilde ordu aleyhine sloganlar atarken, bazı kişiler bir provokasyona yol açabileceği endişesiyle topluluk içinden birilerinin yolun diğer tarafına geçmesini engellemeye çalışıyorlardı. İki arkadaşımla birlikte bariyere yaklaştığımda askerler bizi uzaklaşmamızı için uyardılar. Bir subay anons yaptı: “Yolun bu tarafına geçmeyin, güç kullanırız.”

Kısa ir süre sonra tek bir protestocu kalabalığın içinden çıktı ve karşıya yürümeye başladı. 1977 doğumlu uzun sakallı, güneş gözlüklü bu mühendisin adı Muhammed Subhi idi. Üzerinde gri bir tişört ve spor pantolonu vardı. Elinde Mursi’nin bir posterini taşıyordu. Belli ki bu posteri bariyere asmayı düşünüyordu. Yaklaştı ve tam o anda tek bir silah sesi duydum. Subhi yere düştü, başından vurulmuştu. Ordu tarafından öldürülen ilk protestocunun kanı sokağa akıyordu.

Fotoğraflar vurulma anını göstermektedir. 

mustafa-subhi_ihvan_kahire_misir_cairo_protest01.jpg

mustafa-subhi_ihvan_kahire_misir_cairo_protest02.jpg

mustafa-subhi_ihvan_kahire_misir_cairo_protest03.jpg

mustafa-subhi_ihvan_kahire_misir_cairo_protest04.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum