1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kaçırılan Gazeteci Cüneyt Ünal'ın Eşi Konuştu
Kaçırılan Gazeteci Cüneyt Ünalın Eşi Konuştu

Kaçırılan Gazeteci Cüneyt Ünal'ın Eşi Konuştu

Suriye'de Esed güçlerinde kaçırılan TRT muhabiri Cüneyt Ünal'ın eşi Nuran Ünal, AA'ya konuştu.

28 Ağustos 2012 Salı 12:25A+A-

Suriye'de kaçırılan gazeteci Cüneyt Ünal'ın eşi Nuran Ünal, eşinin Suriye devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasının baskı altında yapıldığını söyleyerek, 'Bunlar hep ezberletilmiş şeyler. Orada bir fotoğrafı var. Onun da fotomontaj olduğunu biliyorum. Cüneyt sadece işini yapıyor. Öyle bir fotoğrafı yok. Bunların hepsi onlar tarafından yapılan bir propaganda diye düşünüyorum' dedi.

Nuran Ünal, eşinin arife günü Kilis'e ulaştığını ve otele giriş yaptığında telefonla görüştüklerini söyledi. Cüneyt Ünal'ın Suriye'ye her giriş ve çıkışında kendisine haber verdiğini ifade eden Ünal, "Arkadaşları aramaya başladılar beni, bayram tebriği için. 5-6 kişi arayınca ben telaşlanmaya başladım. 'Bir şey var da bana söylemiyorsunuz' diye' dedi. Nuran Ünal, daha sonra Japon gazetecinin Suriye'de öldürüldüğü haberini internetten okuduğunu, haberde bir Türk gazetecinin kayıp olduğunu gördüğünü ancak isim bulunmadığını belirterek, 'Biraz tedirgin oldum ama birkaç kişinin daha oraya haber için gittiğini düşündüm. 'O olmayabilir' diye düşündüm. Ama aradan birkaç dakika sonra Cüneyt'in ismini görünce yıkıldım zaten. İlk gün aldığım haberler çok iyi haberler değildi. Direkt ölüm haberini aldım. Başsağlığı ile gelenler oldu. Dışişleri Bakanlığı tarafından bana 'yaşıyor' olduğu haberini verdiler. Çok sonra Cüneyt'in Esed'in askerlerinin elinde olduğunu öğrendim. Ama hala bir korkum vardı, acaba hala hayatta mı diye' şeklinde konuştu.

EZBERLETİLMİŞ ŞEYLERİ OKUDU

Eşinin televizyonda yayınlanan görüntüleri için Nuran Ünal, şunları söyledi: 'Onun sesini duyduktan sonra tabii ki endişelerim çok aza indi ama hala daha endişelerim var. O buraya gelinceye kadar da devam edecek. Görüntülerin baskı altında yapıldığını ilk izlediğim esnada anladım. Çünkü Cüneyt'in oradaki psikolojisini de düşünüyorum. Cüneyt'in konuşma tarzı bir kere o değil. Bunlar hep ezberletilmiş şeyler. Orada bir fotoğrafı var. Onun da fotomontaj olduğunu biliyorum. Cüneyt sadece işini yapıyor. Öyle bir fotoğrafı yok. Bunların hepsi onlar tarafından yapılan bir propaganda diye düşünüyorum. Cüneyt sadece işini yapan mesleğini çok seven bir kameraman, haberci, gazeteci.'

Eşinin ekmek parası kazanmak dışında hiçbir maksatla Suriye'ye gitmediğini belirten Ünal, 'Eşim zaten üç aydan beri serbest çalışıyordu. El-Hurra'dan böyle bir teklif alınca gitti. Ekmek parası için gitti" dedi.

Ödüllü gazeteci

Cüneyt Ünal, CNNTürk, TRT Türk ve Kanal 6 gibi birçok ulusal kanalda çalıştı. 17 yıldır profesyonel haber kameramanlığı yapan Ünal, yurt içinde ve yurt dışında haber takibi ve çektiği görüntülerle ödüle layık görüldü. Geçen yıl Libya'da çektiği görüntüleriyle, Türkiye Haber Kameramanları Derneği'nin 'Yılın En İyi Haber Görüntüsü' ödülünü aldı.

Geleceğine inanıyorum

Ünal'ın işini profesyonelce yapan usta bir kameraman olduğunu söyleyen eşi, 'Tek temennim bir an önce Allah onu bize, kızıma ve bana bağışlasın' dedi. Eşinin başına gelebilecek kötü bir sondan Suriye'nin sorumlu olacağını söyleyen Ünal şu şekilde konuştu: 'Suriye'nin elinde olduğu biliniyor. Herhangi bir şey olduğunda Suriye'nin sorumlu olduğunu herkes biliyor. Bu görüntülerden önce belki bu kadar emin konuşamazdım ama şu anda onun sağ salim geleceğine inanıyorum.'

'Yapılması gerekenlerin yapıldığına eminim' diyen Nuran Ünal, eşinin gazeteci olduğunu ve işini yapmak için Suriye'ye gittiğini tekrarlayarak, 'Türkiye'ye getirilmesi için her türlü kanalın denendiğini biliyorum. Yapılmaya da devam edecek' şeklinde konuştu. Cüneyt Ünal'ın aldığı ödülleri ve çeşitli ülkelerde ve haberlerde kullandığı gazeteci kimliklerini gösteren Ünal, eşine kavuşmak için meslektaşlarından destek istedi.

***

 

Davutoğlu "Senaryo" Dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da gazeteci Cüneyt Ünal’ın durumuyla ilgili soruları yanıtladı.

Görüntülerin “senaryo” olarak niteleyen Davutoğlu, “Dikte edilmiş bir açıklama yaptırılıyor” dedi.

Cüneyt Ünal’ın gazeteci olarak Suriye’ye gittiğini ifade eden Davutoğlu şunları söyledi: “Gazetecilik için bölgeye gitmiş Cüneyt Ünal’ın silahlı bir militan haline dönüşme ihtimali var mı? İddiaları hiçbir şekilde ciddiye almıyoruz. Sağlığından birinci derece Suriye devleti sorumludur."

Suriyeli sığınmacılar için yapılan eleştirilere de tepki gösteren Ahmet Davutoğlu, “80 bin insan kapımıza geldiğinde hedef mi yapsaydık? Suriye’deki insan hakları ihlaline de dünyadakine de ‘bize ne’ demeyiz” dedi.

HABERE YORUM KAT