1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Kabil İçin Yapılan Seçimlere Katılım: Yüzde 25
Kabil İçin Yapılan Seçimlere Katılım: Yüzde 25

Kabil İçin Yapılan Seçimlere Katılım: Yüzde 25

Afganistan'da iktidar alanı Kabil ve çevresiyle sınırlı merkezi yönetimi belirlemek için halk sandığa gidiyor. Taliban'ın boykot ettiği seçimlere katılım düşük...

18 Eylül 2010 Cumartesi 17:20A+A-

Afganistan'daki Parlamento'da 249 sandalye için yarışacak 2500 kadar milletvekili adayının katılacağı seçimlere Afgan halkı çok az ilgi gösteriyor. Afganistan'da bundan önceki Parlamento seçimlerinin 2005 yılında yapılmıştı.

ÖNCEDEN AYRILMIŞ PARLAMENTO KOLTUKLARI

Afganistan'daki genel seçimlerle ilgili bilgisine başvurduğumuz bölge uzmanı Mahmut Osmanoğlu, 249 sandalyenin yüzde 25'i kadınlara kontenjan olarak ayrıldığını söyledi. Kadınlara ayrılan yüzde 25'inin sayı olarak 68'e tekabül ettiğini söyleyen Osmanoğlu, 10 sandalyenin Kuiçiler (Yörükler) dedikleri gruba ayrıldığını söyledi.

Afganistan'da seçime katılan kişilerin partilerden bağımsız olarak adaylıklarını başvurduğunu söyleyen Osmanoğlu, vekillerin sayısının ülkedeki nüfus yoğunluğuna göre belirlendiğini söyledi.

Afgan seçimleriyle ilginç bilgiler veren Osmanoğlu, Parlamento seçimlerine katılan vekillerin seçimlerde isim yerine sembol kullandığını bazı sembollerin kaşık, tencere gibi ilginç semboller olduğunu söyledi.

6000 SEÇİM MERKEZİNDEN 1000'İ AÇIK DEĞİL 

Afganistan'daki Parlamento seçimleri için 34 vilayette 6000 seçim merkezi kurulduğunu ifade eden Osmanoğlu, 1000 tane seçim merkezinin kapalı olduğunu belirtti. Halkın oy kullanmaya gideceği sandıklarının 1000'inin kapatılmasını halkın yüzde 12'sinin seçimlere gidemeyeceğini anlamına geldiğini ifade etti.

Taliban, Hakkani ve Hikmetyar'ın içinde bulunduğu silahlı grupların Afganistan'ın yüzde 85-90'una hakim olduğu belirten Osmanoğlu, ülkedeki seçimlerin formalite icabı olduğunu vurguladı.

Ülkenin güney ve doğusunda halkın katılımının geçen seçimlerde yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Osmanoğlu Afganistan'ın kuzeyinde de Taliban'ın eylem tehdidiyle katılımın düşük olacağını belirtti.

SEÇİMLER FORMALİTE

Afganistan'daki seçimlerin birçok açıdan formalite olduğunu söyleyen Osmanoğlu, ABD'nin ve yabancı güçlerin kendilerinin istemediği parlamento oluşumunun mümkün olmadığını belirtti. Diğer bir nedeninin de Afganistan'daki Başkanlık Seçimlerinde Karzai'nin rakibine karşı sahte seçmen kağıtlarıyla üstünlük sağlamasına yarayan sahte seçmen kağıtlarının da bu seçimde de varolduğunu söyleyen Osmanoğlu Afgan seçimlerinin halkının yüzde 25'inin katılacağını kaydetti.

HALKIN YÜZDE 75'İ SEÇİMLERDE YOK

Osmanoğlu, son olarak 'Halkın yüzde 75'inin katılmadığı, silahlı muhalefetin ülkenin dört bir tarafını sardığı bir ortamda, bu seçimler ne kadar geçerli olacak, dünya kamuoyu takdir edecektir' dedi.

(Yusuf Ziya Gökçek-Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT